Тази събота bTV Репортерите ще потопи зрителите в света на

...
Тази събота bTV Репортерите ще потопи зрителите в света на
Коментари Харесай

В света на магията с bTV Репортерите тази събота

Тази събота bTV Репортерите ще потопи феновете в света на магията и ще им разкрие невиждани експонати от реквизита на най-големите български илюзионисти, измежду които Мистър Сенко и Орфи.

Ето и някои обстоятелства, които може би са малко познати на недотам изкушената от илюзионното изкуство аудитория. Първият професионален фокус в България е изработен преди повече от 100 години. Астор е единственият илюзионист в Европа, награден със „ Златният Оскар “, Орфи има Сребърен орден от Световния конгрес на илюзионистите, Мистър Сенко има над 10 000 представления у нас и в чужбина. Въпреки тези достижения, в България няма музей на илюзионното изкуство, каквито има в множеството европейски столици. Има обаче един българин, чиято пристрастеност, отдаденост и гений излизат от шапката на фокусника и маската на артиста, с цел да запазят паметта за илюзионното изкуство.

Снимка: bTV

Най-голямата магическа сбирка у нас е благосъстоятелност на обичания илюзионист и артист от обичания български сериал „ Столичани допълнително “ Ненчо Илчев. Това „ прелестно момче с голяма заложба, развита в годините “, както го разказва неговият сътрудник и любим на публиката Любо Нейков, към този момент повече от 25 години събира най-интересните фокуси на великите български магове, с цел да не бъдат изгубени за поколенията.

Пред микрофона на Петя Дикова и камерата на Красимир Райчев и Жан Трендафилов застават още Пепа Мити - снаха на именития Факира Мити, който има над 12 000 спектакъла и е татко на обичания естраден артист Емил Димитров. Също по този начин – огромният Астор, който пази обичаната заблуда на Сенко, а и на именития Хари Худини – „ Метаморфозата “, както и именитите Константин Коланджиев - Корсо и Никола Петров – Корли. Всички те, обединени от обща фантазия – „ за един огромен музей на хубаво място “.

Умира ли илюзионното изкуство у нас? Къде се съхраняват реквизитите на огромните български фокусници? И за какво София към момента е измежду дребното европейски столици, в които няма музей на магията?

Отговорите, без илюзии – на 23 февруари, от 19.30 часа, във кино лентата „ Бездомните фокуси “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР