Тази ретро домашна шунка може да вакуумираме в пликове и

...
Тази ретро домашна шунка може да вакуумираме в пликове и
Коментари Харесай

Ретро домашна шунка

Тази ретро домашна шунка може да вакуумираме в пликове и по този начин да си имаме за месец напред същинска домашна шунка

Необходими Продукти

● свински бут - 1.5 кг

Подправки


● сол - ч.л.
● желатин - 10 г малко
● кориандър - 1 к.л. надробен
● бял пипер - 1 к.л. надробен
● чесън - 4 скилидки
● соев сос - 2 с.л.
● кимион - 1 к.л.

Начин на подготвяне

За тази домашна шунка аз употребявам шунковар и пликчета за шунковар, само че в случай че нямате пликчета за шунковар и шунковар, може да използвайте пликове за печене на месо и самото запарване да го извършите в тенджера.

Взимаме свинския бут нарязваме го на едри части изчистване всички жилки от месото хубаво.

Дълбока купа прибавяме всички подправки без желатина, разбъркваме ги хубаво.

Върху месото първо прибавяме един пакет желатин, разбъркваме хубаво, след което прибавяме сместа с подправките.

За към 15 минути разбъркваме месото с подправките и желатина с ръка с цел да влезе безусловно всичко хубаво вътре в месото.

Взимаме шунковар, вътре слагаме плика и вътре прибавяме месото, натискаме хубаво, с цел да не остане празно място. Тук желая да загатна, че желатинът се поставя, с цел да събере самото месо и когато се запари, да няма дупки сред месото.

Затваряме хубаво плика и слагаме капака на шунковара и оставяме в ледник за 24 часа, да се маринова свинското. След 24 часа маринованото месо изваждаме от хладилника.

В една тенджера, която би трябвало да е дълбока, слагаме шунковара и вътре доливаме топла вода към 40-50 °C.

Котлона пускаме на най-слабата степен и мерим с термометър за вода непрекъснато, би трябвало да доближи температура на водата сред 70 и 80 °C и тази температура би трябвало да се поддържа за към 120 минути.

След към 120 минути поддържане на тази температура сред 70 и 80 градуса с термометър за месо, измерваме температурата в средата на шунката, тя би трябвало да е над 70 °C. Това значи, че самото месо е запарено и шунката е подготвена.

За да издържи по-дълго време шунката в ледник, за задачата е хубаво да се направиш шоково охлаждане с ледено студена вода, след което се изсипва непотребната вода от шунковара и се прибира в ледник за към 10 часа.

След 10 часа изчакване в хладилника може да извадим вкусното мезе, да изкараме от найлоновия плик и да нарежем на части. Тази ретро домашна шунка може да вакуумираме в пликове за по-дълга консумация.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР