Тази нощ на международното летище в Атина „Елефтериос Венизелос“ кацна

...
Тази нощ на международното летище в Атина „Елефтериос Венизелос“ кацна
Коментари Харесай

В Атина кацна най-големият транспортен самолет в света

Тази нощ на интернационалното летище в Атина „Елефтериос Венизелос“ кацна най-големия транспортен аероплан в света, Антонов 225.

Συμβαίνει τώρα #athensairport! #Antonov225#avgeekspic.twitter.com/DbeU2ihvQW

— Athens Airport (@ATH_airport) August 30, 2018

Официалният уеб страница на „Летище Атина“ разгласява и фотография в Туитър, което потвърждава, че Антонов 225 е великански аероплан, който се предлага единствено за тежки търговски товари. По-специално, самолетът е планиран да транспортира галактическата совалка Буран и е с размери на An-124 Ruslan.

Произведен е в Украинската ССР в края на 80-те години на XX век от Авиационния научно-технически комплекс „ Антонов “ и понастоящем е най-големият аероплан в света. Максималната товароспособност на „ Мрия “ е 275 t, с което той е най-тежкотоварният летателен уред, строен в миналото. Шестте турбореактивни мотора основават обща двигателна сила от 1 377 kN, което го прави най-мощния аероплан на Земята.

Самолетът носи името на Олег Антонов, макар, че той умира една година преди началото на плана. Таванът на Ан-225 е планиран по този начин, че с изключение на совалката, на него да се транспортират контейнери, достигащи 70 m дължина и 8 m диаметър.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР