Тази нощ астрономите от цял свят ще наблюдават удивително по

...
Тази нощ астрономите от цял свят ще наблюдават удивително по
Коментари Харесай

Тази нощ наблюдаваме метеорния поток Леониди, следващата възможност ще е през 2099 г.

Тази нощ астрономите от целия свят ще следят изумително по своята хубост събитие, написа. Метеоритният поток Леониди доближава своя пик на 18 ноември. Най-добрата видимост към падащите звезди се чака в северното полукълбо.

Леоноди е метеоритен поток, който нормално се появява през ноември в съзвездието Лъв. Получава се блестящо и доста красиво зарево. Падащите звезди идват от опашката на кометата Темпъл-Тътъл. Най-малките от тях имат размер на песъчинка и бързо изгарят.

Очакват се към 15 метеора на час. Ще има напълно малко лунна светлина, която да закрива гледката. Звездният поток Леониди се следи най-добре при ясно време заран - след среднощ и преди изгрев слънце, над източния небосвод, когато съзвездието Лъв се издига високо над него, разясняват астрономите, представени от БГНЕС.

На всеки 33 години кометата се доближава до Слънцето. През 1833 година по време на най-яркия звездопад на Леонидите, жителите на нашата планета следят по едно и също време хиляди светещи следи в небето.

Очевидците, впечатлени от честотата на проблясъците, съпоставят протичащото се със приблизително мощен снеговалеж. През 1966 година очевидци на метеоритния дъжд Леониди преброяват 10 000 метеора в границите на един час - това са 2-3 проблясъка в небето в секунда.

Учените предвиждат, че идната мощна метеорна стихия от Леониди ще се случи през 2099 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР