Тази неделя ще преместим стрелките на часовниците с час назад.

...
Тази неделя ще преместим стрелките на часовниците с час назад.
Коментари Харесай

Зимно или лятно време: Какво време предпочита бизнесът?

Тази неделя ще преместим стрелките на часовниците с час обратно. Зимно или лятно часово време ще е непрекъснато у нас? Как българите гласоподаваха в онлайн изследването, което страната организира? Колко печели и какъв брой губи бизнесът от промяната на времето?

От над 17 000 дали своят вот българи 96% поддържат концепцията да се отстрани сезонната промяна на времето. От тях 51% желаят лятно часово време, а 38% - зимното да е непрекъснато, оповестява NOVA.

Дилемата за България би трябвало да се реши дефинитивно през април следващата година. Дотогава сметките на бизнеса са безапелационни – губим доста повече, в сравнение с печелим при изкуственото въртене на стрелките. От строителния отрасъл пресмятат, че през зимата часовете за работа са с една трета по-малко. Затова упорстват за лятно време през цялата година. Сега най-големи са компликациите със периодите при строителството по морето, защото там се строи най-вече през зимните месеци. Почти 3/4 от работещите са по-непродуктивни поради промяната на времето. От това загубите в строителството са най-малко 100 млн. годишно.

Най-големи изгоди от лятното време чакат в туризма. В бранша всеки ярък час носи милиони доходи. А всяко изкуствено въртене на стрелките води до безпорядък при проведени пътувания, прехвърляния и транспортни връзки. От това туризмът губи.

Промяна в организацията ще е нужна и за бизнесите, които работят с сътрудници в други часови зони. Час обратно незабавно се усеща и в земеделието. Според земеделците секторът печели с пъти повече през летните месеци, а работата през зимата е мощно затруднена.

По-дългата нощ носи и повече доходи за такситата, тъй като по-тъмно поръчките се усилват с пъти. За публичния транспорт обаче водачите не виждат разлика. Работата през нощта е повече и при екипите на Спешна помощ, което постоянно основава компликации.

Първите два дни след смяната – в понеделник и вторник, рискът от сърдечен удар се усилва с 10%, случаите на инсулт – с 8%, а на инфаркт – със 75%. От бодърствуване страдат 40-45% от европейците, в това число и българите, за което главно винят лятното часово време. Адаптацията лишава най-малко две седмици, а с цел да влезем по-бързо в час, съветът е всеки ден да връщаме часовника с 10-20 минути обратно преди смяната да настъпи.

Кое време е по-подходящо за нас зависи и от ритъма ни на живот. Лятното е препоръчвано за така наречен хора „ сови ". Те се разсънват мъчно заран, мъчно влизат в кондиция, а вечер са доста дейни. Зимното пък е уместно за така наречен хора " чучулиги ". Те си лягат и се разсънват по-рано, само че вечер не са по този начин дейни. Според специалистите въпреки всичко продуктивността ни зависи от менажирането на времето ни, а не дали живеем по зимно, или по лятно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР