Тази неделя се отбелязват 123 години организиран туризъм в България.

...
Тази неделя се отбелязват 123 години организиран туризъм в България.
Коментари Харесай

Отбелязват 123 години туризъм в България

Тази неделя се означават 123 години проведен туризъм в България. По дългогодишна традиция БТС провежда на Витоша в последната неделя на месец август Национален туристически празник, на който хиляди туристи от цялата страна се събират, с цел да почетат годишнината от началото на проведеното туристическо придвижване в България по този начин, както в далечната 1895 година

Алеко Константинов и 300 негови съидейници изкачват Черни връх, с цел да учредят първото туристическо сдружение у нас. На 26-ти август т.г. по два лъча, от хижа „ Алеко ” и от „ Златните мостове ”, туристи и фенове на планината от цялата страна ще се изкачат до Черни връх и ще поднесат цветя на барелефа на Алеко Константинов.



В цялостен унисон с отбелязването на празника, Сдружение " Маратон " провежда за 12-та поредна година най-масовата конкуренция по планинско тичане от веригата FIVE MOUNTAINS – спортното нанагорнище от центъра на град София до Черни връх (2290м), оповестява www.ski.bg. Състезанието VITOSHA RUN 2018 ще се състои в неделя, 26 август 2018 година, като стартът ще бъде даден тъкмо в 9:00 ч. на изначалното му място – пред билетния център на НДК.



18-километровото трасе от центъра на град София до първенеца на Витоша планина Черни връх, което е най-вече в нанагорнище с 1734 метра сумарна позитивна денивелация, е отворено за всички искащи да одобряват предизвикването и да покорят в спортно движение витошкия отличник.

Настоящият връх на ВИТОША РЪН от 1 ч., 36 мин. и 46 сек. беше подложен през 2015-та година точно от Шабан Мустафа, който усъвършенства личния си връх от 2011-та при мъжете, а върхът при дамите от 1 ч., 54 мин. и 30 сек., подложен от Милка Михайлова също през 2011 година, към момента е недокоснат. Контролното време за нанагорнище до върха е 5 часа.



По традиция на всеобщия старт на VITOSHA RUN всяка година застават дружно повече от 200 бегачи, фенове и туристи от всички възрасти, обединени от концепцията да се получи един същински празник на планината, бягането и туризма. Запишете се и участвайте и Вие!

VITOSHA RUN 2018 се провежда от Сдружение Маратон в партньорство със Столична община, Фондация " София – европейска столица на спорта ", Природен парк „ Витоша ” и Български туристически съюз и с поддръжката на Sport Box, Софийска вода, SEOS и SKI.BG.

За спомагателна информация за VITOSHA RUN 2018, цялостна стратегия, профил на трасето, GPS тракове и поръчка за присъединяване посетете www.marathon.bg

И един апел на SKI.BG към всички туристи, които ще бъдат по пътеките към Черни връх тази неделя:

Молим ви, правете път на състезателите, радвайте им се и ги окуражавайте бурно – те имат потребност от вашата поддръжка! Молим ви, не събирайте маркировъчните ленти по трасето, те наложително ще бъдат събрани от уредниците след края на надпреварата! И в тази връзка, подсещаме на всички участници в надпреварата и всички фенове на планинския туризъм, които ще се качат на Витоша за празника – дано пазим планината и да не оставяме отпадък след себе си. Организаторите както постоянно ще се постараят и няма да оставят никакъв отпадък. Направете го и вие! Защото, както всеки същински екскурзиант знае, боклукът би трябвало да се върне назад там, откъдето е пристигнал. Не го оставяйте в планината!

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР