Тази неделя, 30 октомври, преминаваме към зимното или астрономическото време.

...
Тази неделя, 30 октомври, преминаваме към зимното или астрономическото време.
Коментари Харесай

Връщаме времето назад, не забравяйте да преместите стрелките

Тази неделя, 30 октомври, прекосяваме към зимното или астрономическото време. В 4:00 часа сутринта стрелките на часовника се връщат с един час обратно. Това значи, че денонощието ще бъде с един час по-дълго. 

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март и по тази причина го дефинираме и като зимно.

Всички съвременни компютри, телефони, смарт телефони и електронни часовници вършат часовата промяна автоматизирано (ако тава не им е категорично забранено). За часовниците със стрелки е нужна ръчна интервенция.

Над 70 страните в света към момента сменят стрелките. В България това предписание стартира да се ползва през 1979 година, а в Европа – от 1916 година От 2002 година насам зимното часово време в Европейски Съюз стартира в последната неделя на октомври и приключва в последната неделя на март.

Астрономическото часово време е въведено в света, с цел да се икономисват разноски за осветяване, посредством увеличение на потреблението на дневна светлина. Това се реализира поради по-доброто съвпадение на часовете от светлата част на денонощието с дейните часове за работа и потегляне за учебно заведение. Аргументите за корекцията обаче към този момент не са толкоз годни и са евентуалната спестовност на пари се слага под подозрение, а дискомфортът, който изпитва човек поради часовата смяна също не е без значение.

Идеята за промяна на времето първо хрумва на американския политик, държавник и просветник Бенджамин Франклин. Той написа писмо до редактор на вестник „ Парижки вестник “ през 1784 година, като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На процедура концепцията е приложена от немското държавно управление по време на Първата международна война в интервала 30 април – 1 октомври 1916 година Англия е втората страна, която първоначално вкарва лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 година, написа struma.bg

През март 2019 година Европейският парламент гласоподава за отпадането на сезонната промяна на часа. Държавите членки сами трябваше да изберат дали желаят да преминат на напълно на лятно или зимно часово време. Решението за прекратяването на промяната тутакси обаче към момента не е на дневен ред.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР