Тази мистериозна и трагична история се случила на 25 октомври

...
Тази мистериозна и трагична история се случила на 25 октомври
Коментари Харесай

Самолет прелетя над САЩ цели 4 часа, докато всички вътре са мъртви или в безсъзнание

Тази мистериозна и трагична история се случила на 25 октомври 1999 година, когато аероплан обикаляше Съединените щати съвсем четири часа и съвсем пресече границата с Канада, до момента в който всички в кабината му бяха в безсъзнание или мъртви.

Learjet 35, регистриран като N47BA, бил дребен частен аероплан, пренасящ 6 души дружно с двама водачи. Сред пасажерите били легендата на PGA Пейн Стюарт, някогашният футболен куотърбек Робърт Фрали, президентът на голф организацията Stewart Van Arden и Брус Борланд, проектант на голф игрище за компанията Jack Nicklaus, пише IFLScience. Майкъл Клинг и Стефани Белгариг ​​били в пилотската кабина. Известно е, че те са изхвърчали от Орландо, Флорида и е трябвало да кацнат в Далас, Тексас.

Имайте поради, че този полет бил частен и не трябвало да продължи повече от три часа. Само 6 минути след излитането обаче нещо се объркало. Самолетът изхвърчал без произшествия и почнал да се изкачва до утвърдена надморска височина от 11 900 метра. На 7000 метра височина водачът се свързал и споделил, че всичко е наред, само че това бил последният контакт, който можел да се реализира с борда.

След 6 минути операторите създали нов опит да се свържат със самолета, само че безрезултатно. Няколко следващи опита също са несполучливи и по тази причина в обстановката се намесват Военновъздушни сили на Съединени американски щати. Наблизо се оказва F-16, който изхвърчал да пресрещне за образна инспекция.

Тогава полковник Олсън, който бил на щурвала на F-16, не разкрил никакви забележими повреди по самолета и съобщил, че бордът е следва пряк курс, само че не може да огледа вътре в пилотската кабина, защото прозорците не са транспарантни - наподобява, са покрити с конденз или лед.

Предполага се, че Пентагонът и канадските управляващи са били подготвени да унищожават самолета, с цел да не се разбие в някое обитаемо място. Това изказване обаче в последна сметка беше оспорено и се съобщи, че това не е алтернатива.

На борда на N47BA имало гориво единствено за 4,5 часа полет и по тази причина скоро свършило и самолетът почнал да се спуска спираловидно. Свидетели на бедствието настояват, че той е бил изцяло отвън надзор и се е втурнал към земята с съвсем свръхзвукова скорост. В последна сметка самолетът се разрушил на равна повърхнина в Южна Дакота, вследствие на което самият аероплан бил изцяло погубен, а на земята останала голяма фуния.

Какво в действителност се случило? След като изследват черните кутии на самолета, откривателите считат, че няколко минути след последната информационна сесия кабината е била разхерметизирана. Уви, специалистите към момента не схващат по какъв начин и какъв брой бързо се е случило това. Екипажът и пасажерите обаче не получили задоволително спомагателен О2 и вследствие на това изгубили схващане заради хипоксия.

Трябва да се означи, че при бързо или последователно намаление на налягането в кабината, хората на борда изпитват когнитивно увреждане и губят схващане заради понижаване на равнището на О2 в кабината. Вероятно това е извадило водачите от строя. До привършване на горивото на самолета автопилотът поддържал височина и прав курс, само че по-късно това станало невероятно.

И до през днешния ден специалистите не са съумели да разгадаят мистерията с разхерметизацията на самолета, само че записите от черната кутия демонстрират, че в последните минути, а даже и часове от полета, никой не е бил безсънен в кабината. Възможно е всички членове на екипажа да са били в безсъзнание или да са умряли малко след последния контакт.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР