Тази констатация прави Иван Николов – председател на Българския културно-информационен

...
Тази констатация прави Иван Николов – председател на Българския културно-информационен
Коментари Харесай

Иван Николов: Статутът на общини на Цариброд и Босилеград е застрашен

Тази констатация прави Иван Николов – ръководител на Българския културно-информационен център „ Босилеград “.

И в двете общини, най-вече обитаеми с българско население, броят на жителите е паднал под 10 хиляди, колкото са нужни съгласно сръбския закон, с цел да има община. Николов се основава на предварителните данни от преброяването на популацията в Република Сърбия.
Иван Николов, ръководител на Културно-информационния център на българите в Босилеград
Тече необратим развой по обезлюдяване в регионите с българско наличие, сигнализира от дълго време Иван Николов.

Ето целия му коментар:

Жителите на Босилеград и Цариброд за едно десетилетие са намалели с 3 941!

Според прелиминарните резултати от преброяването на популацията в Сърбия през октомври 2022 година популацията на босилеградска община в този момент е 6 171 поданици. В съпоставяне с преброяването от 2011 година, когато популацията е било 8 129 поданици, в този момент е намаляло с 1 958 поданици.

В Цариброд са изброени 8 073 поданици. 2011 година са били 10 056. Намалели са с 1 983 поданици.

За някои, които живеят в Босилеград или Цариброд, даже и тия бройки са мощно пресилени. Съмнението е, че са броени и ония, които са родени в Босилеград, само че живеят в България и Западна Европа.

Равносметката от последното броене – жителите на Босилеград и Цариброд за едно дестилетие са намалели с 3 941 поданици.

Прелиминарните резултати за националния състав още не са оповестени.

Както и да е, съгласно настоящото сръбско законодателство на Босилеград и Цариброд към този момент е загрозен статута на общини и може да бъде приет единствено по изключение. Иначе общините би трябвало да имат най-малко 10 000 поданици.

От оповестените данни си проличава, че в регионите, където българското наличие беше най-изразено, в този момент тече необратим развой на обезлюдяване.

Пак съгласно прелиминарните резултати популацията в Сърбия в този момент е 6 690 887 поданици, което спрямо 2011 година е понижение от 495 975 поданици или с 6,9 %. С изключение на Белград, където има нарастване от 1,6%, във всички други области популацията е намалело с към 10%.

С други думи популацията в Сърбия се топи със скорост от към 50 000 поданици на година.

Дори и тия прелиминарни резултати сами по себе си демонстрират, че всички изказвания на сръбските политици и държавници за Сърбия като „ стопански тигър “ на Балканите са безпочвени. Жителите на Сърбия просто си търсят по-добри места за живот или броят на умрелите е доста по-голям от броя на новородените. Всичко останало е измама.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР