Тази година великденските зайци на популярни компании за сладкарски изделия

...
Тази година великденските зайци на популярни компании за сладкарски изделия
Коментари Харесай

Рекордни цени на шоколада и яйцата на световните пазари за Великден

Тази година великденските зайци на известни компании за сладкарски произведения са с към 50% по-скъпи
Големи елементи от света посрещат Великден, а два продукта, непроменяемо свързвани с пролетния празник - шоколадът и яйцата, са на рекордни ценови нива, оповестява Българска телеграфна агенция.

Около три четвърти от какаото в света - главната съставна част на шоколада - се създават от какаови дървета в Гана, Кот д`Ивоар, Нигерия и Камерун. Какаовите дървета порастват единствено наоколо до екватора и са изключително чувствителни към измененията във времето. През последните месеци тези страни бяха обхванати от мощни сезонни прашни ветрове от Сахара, които блокираха слънчевата светлина, нужна за растежа на бобовите шушулки, осведоми Асошиейтед прес. През предходния сезон пък проливни дъждове способстваха за разпространяването на болест, причиняваща изгниване, а доста аграрни производители упрекват изменението на климата за неприятната годишна продукция.

Какаото се търгува на контролиран международен пазар. Фермерите в страните производители продават на локални търговци или преработващи предприятия, от които по-късно международните шоколадови компании купуват какаови артикули, а цените се дефинират до една година авансово.

След като износът от Кот д`Ивоар, най-големия производител в света, понижа с една трета през последните месеци, международната цена на какаото внезапно се увеличи. Фючърсите на какаото се удвоиха от началото на годината, като във вторник се търгуваха на рекордно високо равнище от над 10 000 $ за метричен звук в Ню Йорк, откакто предходната година котировките към този момент скочиха с над 60 %. Въпреки това фермерите настояват, че този ценови напредък към момента не е задоволителен, с цел да покрие по-ниските им добиви и по-високите индустриални разноски.

Голямото търсене на шоколад по Великден въпреки всичко носи евентуални облаги за огромните компании за сладкарски произведения. Големите международни производители в Европа и Съединените щати са трансферирали нарастването на цените на какаото върху потребителите. Маржът на чистата облага в " Хърши " (Hershey Company) се е нараснал до 16,7 % през 2023 година от 15,8 % през 2022 година. " Монделийз интернешънъл " (Mondelez International), притежател на марките " Тоблерон " (Toblerone) и " Кедбъри " (Cadbury), регистрира скок до 13,8 % през 2023 година по отношение на 8,6 % през миналата година. Компанията уточни, че предходната година е повишила цените на шоколада с до 15 % и ще обмисли спомагателни нараствания, с цел да извърши заложените прогнози за растеж на приходите през 2024 година.

Във Англия английската маркетингова компания " Уич? " (Which?) откри, че тази година шоколадовите великденски яйца и зайци на популярни марки като " Линд " (Lindt) и " Тоблерон " са с към 50 % по-скъпи. Някои от сладките яйца също така са и по-малки.

В Швейцария, където се употребява най-вече шоколад на човек от популацията в света, вътрешното ползване леко е намаляло предходната година, спадайки с 1 % до 10,9 кг на човек, по данни на браншовата асоциация " Чокосюис " (Chocosuisse), която изяснява този спад с повишаването на шоколада на дребно.

Инфлацията се намалява в международен проект, само че още е по-висока, в сравнение с се надяваха икономистите за този интервал на 2024 година Анализаторите от ден на ден се притесняват за въздействието на трайно високата инфлация и високите нива на лихвите върху разноските за потребителите и цялостния стопански напредък.

Като част от наклонността покрай исторически върхове са и цените на яйцата - пазарът е под напън поради разпространяването на птичия грип, високото търсене и растящите разноски на фермерите.

Макар международните цени да са по-ниски, в сравнение с по същото време на предходната година, те остават на високо ниво, отбелязва Нан-Дирк Мълдър, старши световен специалист в подразделението на нидерландската финансова група " Рабобанк " (Rabobank) - " РабоРисърч фуд енд агрибизнес " (RaboResearch Food and Agribusiness). Той не чака връщане на равнищата от 2021 година.

В Съединени американски щати дузина яйца са коствали приблизително 2,99 $ през февруари, което е по-малко по отношение на 4,21 $ предходната година, сочат държавни данни. Това обаче е доста повече от 1,59 $ - цената, която потребителите са плащали през февруари 2021 година.

В Европа яйцата са с 10 до 15 % по-евтини по отношение на предходната година, само че близо два пъти по-скъпи спрямо 2021 година, регистрира Мълдър.

Сред главните фактори за тази наклонност е птичият грип. За огнища на смъртоносната за птиците болест бе обявено в Европа, Африка и Азия през 2020 година, а през 2021 година тя се популяризира и в Северна Америка. Само през 2022 година в света над 131 милиона птици са умрели от патогена или са били унищожени, с цел да се предотврати разпространяването му, съгласно Световната здравна организация (СЗО). Болестта продължава да се популяризира. През декември в Съединени американски щати бяха доказани случаи в 45 търговски стопанства и 33 домашни ферми, засегнали 11,4 милиона птици, осведоми американското министерство на земеделието.

В Южна Африка яйцата скочиха, откакто 40 % от кокошките носачки предходната година починаха поради птичия грип. Опаковка от шест яйца струваше 25,48 южноафрикански ранда (1,34 долара) предишния месец или с 21 % повече, в сравнение с през февруари 2023 година.

Дори откакто птичият грип стихне, успокояването на пазара на яйца може да отнеме доста време. На една плантация са нужни три до шест месеца, с цел да възвърне изгубено ято, тъй че в този интервал доставките на яйца са по-малки и цените нарастват, изяснява Емили Мец, президент на браншовата организация Американски съвет по яйцата. Ако обаче фермата попълни ятото си с прекалено много птици, цените могат да се намалят.

Същевременно в интервали на инфлация за фермерите е мъчно да реализират облага. За храна за пилетата са били отделяни до 70 % от разноските на стопанствата, а фуражите нарастнаха двойно сред 2020 и 2022 година, показва Мълдър. За това са съдействали фактори като нарушаванията по веригите за доставки, свързани с КОВИД-19, и войната в Украйна.

В Нигерия цента на опаковка яйца се е удвоила от началото на годината поради отслабването на националната валута, анулацията на дотациите за горивата и високите разноски на фермерите.

В България яйцата се търгуват за 36 стотинки броя - под равнищата от предходната година, уточни по-рано тази седмица в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) Владимир Иванов.

Към края на март предходната година - три седмици преди Великден - яйцата на едро в страната ни се продаваха по 41 стотинки, а по данни на Евростат през януари 2023 година нарастнаха с над 70 на 100 на годишна основа.

Към края на март предходната година - три седмици преди Великден - яйцата на едро в страната ни се продаваха по 41 стотинки, а по данни на Евростат през януари 2023 година нарастнаха с над 70 на 100 на годишна основа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР