Тази година търсенето на оферти за Коледа и Нова година

...
Тази година търсенето на оферти за Коледа и Нова година
Коментари Харесай

Къщите за гости край езера, спа курорти и етнографски селища са хит по празниците

Тази година търсенето на предложения за Коледа и Нова година е почнало още от края на месец август, като желанията са ориентирани най-много към къщите за посетители покрай планинските ни курорти. " Преди 10-на години беше напълно обикновено българите да наемат къщи за празниците в последния миг – през ноември или декември. Тогава към момента цените не бяха толкоз раздути по отношение на останалото време на годината " – споделя Велизар Гоцев от платформата за селски туризъм в България bgvakancia.com, представен от БНР. 

" А сега от една страна къщите се наемат от по-рано, а от друга – цените, на които те се отдават са много по-високи по отношение на това, което се предлага през останалите месеци. Сега цената за независима къща, която се наема за прилагане, без да има обезпечени спомагателни екстри, като храна и така нататък от притежателите за новогодишните празници, се движи в диапазона сред 70-85 лева на човек. Това значи, че къща за 10 индивида се предлага за към 800 лева на вечер. Но има наложително изискване – базата да се наеме за най-малко три нощувки. "

В България има към 4000 публично регистрирани къщи за посетители. По-голямата част са включени в платформата, в която работи Велизар. Според него по-изгодните предложения от дълго време са разпродадени. Към края на ноември базата е била съвсем 100% резервирана за празниците. Предпочитат се къщи за посетители, които не са прекомерно отдалечени от вкъщи. " Примерно, жителите на София търсят най-много къщи на 150-200 км. от града, тъй като не могат да плануват каква ще бъде пътната конюнктура при възможни значителни снеговалежи през декември " – споделя Велизар Гоцев. 

Най-търсени са местоположения като Централен Балкан, Еленския Балкан и в региона на ски курортите ни. 

" Напоследък започнаха да се разпространяват села към разнообразни язовири. Примерно към Шумен и Варна има село, което се споделя Ловец. То се намира на брега на язовир Тича и сега е доста известна дестинация. Същото важи и за село Аспарухово на язовир Цонево. 

Традиционен интерес има към етнографски села като Боженци, Арбанаси и така нататък. Но пък следим от ден на ден резервации за дестинации, като град Твърдица, да вземем за пример. Наоколо имаме потопена черква, пещери, манастири… Има и ски писта, която тази зима ще работи за първи път от 15 години. И това ще бъде доста добра опция на по-скъпите курорти, тъй като цените на празничните пакети в сходни дестинации са доста по ниски " – изяснява Велизар Гоцев.

Българинът е огромен почитател на спа почивките, по тази причина разположението на къщата за посетители до спа курорт или съществуването на минерална вода наоколо е сериозен плюс при избора на празничния пакет.

Преобладават резервациите за Нова Година, тъй като Коледата се възприема като домакински, фамилен празник. Но и тук наклонността се трансформира.

" За Коледа доста рядко притежателите завишават общоприетите си цени – разяснява Велизар Гоцев. – Единственото, което слагат като условие е най-малък брой нощувки – най-малко 2 или 3. И към този момент имаме от ден на ден случаи, при които сравнявайки цените на пакетите за Коледа и Нова Година, хората вземат решение да си наемат къща за Коледа, а за Нова Година да си спестят по-високите разноски и да си останат вкъщи. "
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР