Тази година студът не можа да скове страната, но за

...
Тази година студът не можа да скове страната, но за
Коментари Харесай

Лъчезар Томов: В страната върлуват 5 паралелни епидемии

Тази година студът не можа да скове страната, само че за сметка на това вирусите съвсем я сковаха. Полу-празни класни стаи, отсъстващи от работа родители, боледуващи цели фамилии и дефицит на болнични кревати в педиатричните отделения. И по този начин вирус след вирус.

Ковид към този момент не е тематика. Сега тематика са децата, множеството им отсъствия от образователния развой и невъзможността да получат навременна здравна помощ, заради претъпканите чакални и дефицита на кревати. Но тази тематика е тематика на обществените медии и на диалозите сред близки. Държавата чака. А ние чакаме пика да мине и в случай че може, най-малко да ни подмине.

Лъчезар Томов, който е гл.ас, лекар, работи в Нов български университет и се занимава с здравна статистика, епидемиология и информатика, има серия от изявления дружно с изтъкнати наши епидемиолози, имунолози, педиатри и кардиолози. Консултант е на Българското кардиологично сдружение и от месец сигнализира през обществените медии за неподходящите резултати от неналичието на съответни централизирани ограничения, които могат да лимитират вирусното разпространяване, да понижат тежестта върху здравната система и в следствие - върху просветителната. Търся неговото мнение, тъй като се базира на повече от очевидната логичност. В него участват просвета, статистика, споделен опит и съответна противоположна връзка от експерти в разнообразни области на медицината.

Каква е обективната епидемиологична обстановка в страната и по-специално - в София?

В страната и София върлуват 5 паралелни епидемии - грип, ковид-19, варицела, скарлатина и RSV.

За варицелата съществува ваксина, която дейно защищава от заразяване, само че защото не е включена в наложителния лист, всички дребни деца и не имунизирани възрастни са податливи. Това е съществено заболяване, при което може да настъпи мозъчно увреждане като затруднение и се кара тежко след 15-годишна възраст. 14 от 1000 болни биват одобрявани по неотложност в болница. Също по този начин, варицелата е извънредно заразна - 9 от 10 контакта на болните се заразяват. През 2021 година болните са били 5400, през 2022-ра са към този момент 23 000. Очакваме наклонността да продължи през 2023, в случай че не се вземат незабавни ограничения по имунизацията и по карантиниране на класове или групи със инфектирани деца, дружно с родителите им. Можем да забележим над 100 000 случая.

RSV е респираторно-синцитиалният вирус , който предизвиква разнообразни по тип и тежест болести на долните дихателни пътища и е виновен за гибелта на 1 от всеки 50 здрави деца на възраст до 5 години, без съпътстващи болести, родени с обикновено тегло и доносени [1]. Той е една от главните аргументи детските отделения в София да са претъпкани (последни данни от 6-ти януари 2023 г.).

Грипът е другият рисков вирус, който може да докара до гибелта на 1-10 души на 1000 според от възрастта (нарастваща с нея) [2] и болничен банкет на 10-100 души на всеки 1000 боледуващи.

Скарлатината е бактериално, стрептококово заболяване, което не дава отбрана след преболедуване и може да повтори скоро след оздравяването. Лекува се с антибиотик, само че може да докара до затруднения като бъбречна увреда, засягане на централната нервна система и на вътрешните органи. Появата на скарлатина след прекаран грип или коронавирус по-често води до затруднения, каквато е обстановката в България в този момент - скарлатината следва случаите на Ковид-19 и скокът се появи преди усилването на грипната вълна, която стартира нормално през декември и е най-силна в края на януари.

На какво съгласно Вас се дължат повишените случаи на респираторни вируси?

Ефектите на многократното всеобщо преболедуване на Ковид-19 без ваксина. Ковид-19 има голям брой механизми за угнетяване на имунната система, в това число състаряване на Т-клетките и сриване на равнището им в границите на година до равнища, сходни с тези на заболели от ХИВ [3]. Това се случва даже след леко боледуване [6].

Също по този начин моноцитите се препрограмират да имат про-тромботично деяние (съсирване на кръвта), вместо да правят своята работа [5] и се понижава успеваемостта на B-клетките [4]. Затова имаме нееднократен скок на случаите със скарлатина, както се вижда от графиката на Фиг.1

 Източник: НЦИПД, обработка и визуализация: Боян Юруков

Колко е инкубационният интервал на скарлатината и какъв брой време е нужно децата да нямат контакт между тях, с цел да не се затвори циничен кръг на непрекъснато възпаление?

Инкубационният интервал е сред 1 и 10 дни. Необходими са най-малко 10 дни и отрицателен тест след тях, преди да се смъкна карантината.

Защо съгласно Вас не се взимат централизирани ограничения?

За да се избегне политическа отговорност, защото това са непопулярни ограничения. Опитът да се избегне неприятен имидж, обаче води до вреди за здравето на децата и уязвимите хора (пенсионери, хора с трансплантирани органи, раково заболели и др.), до голям брой отсъствия от работа на родители и загуби на стотици милиони левове от това за стопанската система ни. Децентрализираното ръководство е едва дейно, защото съществува трафик сред другите райони.

Как високите температури въздействат върху вирусното разпространяване?

В момента климатът пречи на това разпространяване, защото температурите са по-високи и влажността на въздуха е по-голяма. Неминуемо ще пристигна захлаждане и понижаване на влажността, и тогава епидемиите ще получат нов подтик.

Какво е редно да се направи в актуалната обстановка и за какво?

На първо място би трябвало една седмица грипна почивка и още една седмица онлайн образование, с цел да се пресечен циклите на болестта. Боледуването от Ковид-19 и грип подготвя към скарлатина, с което епидемиите се подкрепят. Също е редно да се върнат маските в лечебните заведения, магазините и градския превоз най-малко, до момента в който има доста дейни случаи от петте епидемии.

Можеше ли тази петорна зараза да бъде предсказана?

Точната и съответна форма на петодемията - не, само че, че ще има нееднократен скок на случаите на разнообразни респираторни болести, това предвидих още преди година.

За страдание светът си постла бъдещето, в което би трябвало да мислим по какъв начин да прочистим въздуха в затворените пространства по този начин, че да понижим разпространяването на инфекциозните болести, а до момента в който това се реализира, ще се постанова носене на маски от висок клас. Ваксините са значими и потребни, само че сме постоянно една крачка обратно от природата, в случай че се опитваме да ги създадем по време на зараза. Само с тях не можем да се преборим нито с коронавирус, нито с другите глави на хилядоглавата ламя. Не можем да върнем " чумите " назад в кутията на Пандора, само че можем да ги победим, в случай че сме умни и мислим дълготрайно, освен за утрешния ден.

Цитирани източници:

[1]. Wildenbeest, Joanne & Billard, Marie-Noëlle & Zuurbier, Roy & Korsten, Koos & Langedijk, Annefleur & Snape, Matthew & Drysdale, Simon & Pollard, Andrew & Robinson, Hannah & Heikkinen, Terho & Cunningham, Steve & O`Neill, Thomas & Rizkalla, Bishoy & Dacosta-Urbieta, Ana & Martinón-Torres, Federico & Houten, Marlies & Bont, Louis & Wildenbeest, Joanne & Molero, Eva. (2022). The burden of respiratory syncytial virus in healthy term-born infants in Europe: a prospective birth cohort study. The Lancet Respiratory Medicine. 10.1016/S2213-2600(22)00414-3.

[2]. Wong JY, Kelly H, Ip DK, Wu JT, Leung GM, Cowling BJ. Case fatality risk of influenza A (H1N1pdm09): a systematic review. Epidemiology. 2013 Nov;24(6):830-41. doi: 10.1097/EDE.0b013e3182a67448. PMID: 24045719; PMCID: PMC3809029.

[3]. Wong, LY., Perlman, S. Immune dysregulation and immunopathology induced by SARS-CoV-2 and related coronaviruses — are we our own worst enemy?. Nat Rev Immunol 22, 47-56 (2022). https://doi.org/10.1038/s41577-021-00656-2

[4]. Jing, Y., Luo, L., Chen, Y. et al. SARS-CoV-2 infection causes immunodeficiency in recovered patients by downregulating CD19 expression in B cells via enhancing B-cell metabolism. Sig Transduct Target Ther 6, 345 (2021). https://doi.org/10.1038/s41392-021-00749-3

[5]. Maher, A.K., Burnham, K.L., Jones, E.M. et al. Transcriptional reprogramming from innate immune functions to a pro-thrombotic signature by monocytes in COVID-19. Nat Commun 13, 7947 (2022). https://doi.org/10.1038/s41467-022-35638-y

[6]. Phetsouphanh, C., Darley, D.R., Wilson, D.B. et al. Immunological dysfunction persists for 8 months following initial mild-to-moderate SARS-CoV-2 infection. Nat Immunol 23, 210-216 (2022). https://doi.org/10.1038/s41590-021-01113-x
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР