Тази година, според прогнозите, има голяма вероятност да бъде най-лошата

...
Тази година, според прогнозите, има голяма вероятност да бъде най-лошата
Коментари Харесай

За европейските акции, тази година може да стане най-лошата от 2008-а насам

Тази година, съгласно прогнозите, има огромна възможност да бъде най-лошата за европейските акции след международната финансова рецесия през 2008 година. Като цяло за 2022 година, интернационалните финансови специалистите приблизително чакат показателят Stoxx Europe 600 да падне с съвсем 17%, до 406 пункта, съгласно изследване на Bloomberg.

При това, през март се очакваше Stoxx Europe 600 да приключи годината почти на същото равнище, както беше в края на 2021 година Обаче заради внезапния растеж на инфлация, " ястребовите " настроения на централните банки, последствията от спора в Украйна и енергийната рецесия, показателят изгубил съвсем 19% от началото на годината. Така, на 21 октомври, показателят доближи 396 пункта.

Bank of Ameica и Goldman Sachs намалиха прогнозите си за европийския борсов показател, защото повишаването му в края на годината става все по-малко евентуално, заради опасенията на вложителите по отношение на негативното влияние върху акциите на по-високата рентабилност на дълговия пазар, както и политическата неустойчивост във Англия.

Така, от Goldman Sachs чакат, Stoxx Europe 600 да завърши годината на равнище от 360 пункта, което е с 9,16% под това в края на търговията на 21 октомври. Това е най-песимистичната прогноза при актуалното изследване на Вloomberg.
 Частните вложители разпродават акциите на огромни американски компании
Частните вложители разпродават акциите на огромни американски компании

Кой бранш е с най-вече разпродажби

От Bank of Ameica считат, че въпросният показател ще бъде 380 пункта към края на годината, което също е по-ниско равнище, само че с 4,12% под това на 21 октомври.

Освен това, стратезите от банката предвиждат, че през идната година корпоративните облаги в Европа като цяло ще намалеят с към 20%, заради натиска върху маржовете и забавянето на икономическия напредък.

" Перспективите за европейския фондов пазар са неприятни до края на годината и е доста евентуално и през идната година на останат такива ", разяснява Стефан Еколо, пълководец по световните акции във финансовата компания TFS Derivatives.

По думите му, отрицателното въздействие на макроикономическите фактори няма да намалее, геополитическото напрежение ще продължи да нараства, а трайно високата инфлация ще докара до съществено подтискане на търсенето.
 Срив на общата цена на акциите и облигациите в света
Срив на общата цена на акциите и облигациите в света

Намалението надвишава мащаба на загубите по време на международната рецесия от 2008 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР