Тази година ще преместим часовника с един час напред в

...
Тази година ще преместим часовника с един час напред в
Коментари Харесай

Скоро няма да има решение за смяната на времето

Тази година ще преместим часовника с един час напред в сутринта на 31 март. Така лятното време ще продължи до сутринта на 27 октомври, когато пък ще го върнем с един час обратно.

След предварителни разисквания три години по-късно, през 2018 година, Европейската комисия предложи промяната на часовото време да се анулира, като страните членки резервират правото си да решат коя часова зона да важи за техните територии. До този миг дефинитивно решение по въпроса в България не е взето и тази концепция замразена за разискване в Съвета на Европейския съюз, тъй като не може да се стигне до консенсус кое часово време да бъде въведено - лятното или зимното. Няма никакви изгледи за скорошно решение по този въпрос.

След лобирането против лятното часово време от страна на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, през 2018 година Европейският парламент прави изследване, което сподели, че огромно болшинство от европейците поддържа премахването на лятното часово време, написа Българска телеграфна агенция.

Всъщност в онлайн изследването участваха единствено 4,6 милиона европейци - три милиона от тях германци, които преобладаваха в лагера на последователите на премахването. Във Англия, да вземем за пример, единствено 13 000 души си направиха труда да гласоподават.

Общо към 80% от участниците в изследването са поискали да се отстрани зимното часово време. Резултатите демонстрират и доста възрастово разделяне, като хората в Европа над 50 години са срещу промяната на часовника, а хората под 24 години са или за лятно часово време, или не се тормозят.

Анализаторите допускат, че младежите са по-склонни да имат смарт телефон, който автоматизирано трансформира времето, което понижава неудобствата. (Като опция циниците могат да предположат, че хората под 24 години имат дребен опит в ранното утринно ставане.)

За изгодите от промяната

Сър Уинстън Чърчил счита, че най-голямата изгода от въвеждането на лятно часово време може да се види на " хилядите стадиони, претъпкани с нетърпеливи младежи всяка хубава вечер през лятото ".

Всъщност съгласно изследване на Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина, извършено измежду 23 000 деца, по-дългите летни вечери могат да бъдат най-хубавото оръжие против епидемията от затлъстяване при децата.

Удължаването на светлата част от денонощието може да усъвършенства и настроението на нацията. Канадски откриватели откриват през 2003 година, че колкото повече слънчева светлина получава едно население, толкоз по-малка е вероятността то да страда от меланхолия. Разпространението на депресията в даден град може да бъде понижено посредством елементарни ограничения в региона на публичното здраве, като да вземем за пример целогодишно прекосяване към лятно часово време, споделят те.

Вредите от смяната

Все повече изследванията обаче демонстрират, че при прекосяването към лятно часово време в актуалното общество разноските за сила в действителност се усилват заради продължителното потребление на климатици и компютри.

Съществуват и редица проучвания, които демонстрират обилни опасности за здравето, свързани със загубата на един час сън. Проучване на повече от 110 000 души, оповестено в Journal of Clinical Medicine, открива, че сърдечните пристъпи се усилват доста през двете седмици след преместването на часовниците напред. Първата заран в понеделник е времето на най-голяма заплаха, само че като цяло наподобява, че тези неочаквани по-ранни утрини могат да стресират нездравите сърца.

През 2018 година немско изследване на отчети от аутопсии открива нарастване на смъртните случаи, основно самоубийства и пътнотранспортни катастрофи, през двете седмици след прекосяването към лятното часово време. Изследванията сочат, че злополуките вкъщи също се усилват поради нарушаването на телесния часовник, което предизвиква стрес и дезориентация.

Освен това физиологичният стрес, породен от загубата на един час в леглото, може даже да увеличи риска от развиване на множествена склероза, съгласно изследване на италиански биохимици от този месец.

Отбелязани са и други последствия от изгубения час. Психолози от Университета в Ланкастър откриха, че след промяната на часовниците се усилва броят на пациентите, които пропущат визити при лекаря. Много хора се дезориентират до една седмица.

Междувременно откриватели от Вашингтонския университет откриха, че съдиите издават по-дълги присъди в дните след преместването на часовниците напред. Липсата на сън може да ги направи свръхспособни и отмъстителни, се споделя в отчета в списание Psychological Science.

Проведени са доста по-малко проучвания на въздействието на спомагателния час в леглото и няма безапелационни доказателства, че той е нездравословен.

Къде не пипат часовниците

Всъщност, до момента в който Съединени американски щати ползват лятното часово време повече или по-малко поредно от 1918 година насам, по-малко от 40 % от страните по света към момента го вършат.

С изключение на Хаваите и Аризона, останалата част от Съединени американски щати непрекъснато практикува лятното часово време.

Канада, Парагвай, Куба, Хаити, Чили, Нова Зеландия, страните от Леванта и региони на Австралия също следват практиката да сменят часовниците два пъти годишно, съгласно Statista.

Междувременно Мексико реши да приключи лятното часово време и да премине към непрекъснато въвеждане на зимно часово време, до момента в който най-северният щат на страната Долна Калифорния реалокира часовниците си за непрекъснато напред.

По-голямата част от Африка или в никакъв случай не е практикувала промяна на времето, или го е правила единствено един път преди време, само че Египет е една от дребното страни на континента, която ще стартира да практикува лятното часово време, с цел да пести сила.

Междувременно по-голямата част от Азия към този момент се е отказала от практиката на промяна на часовниците, макар че в миналото е спазвала промяната два пъти годишно.

Що се отнася до Южна Америка, съвсем всички страни, като се изключи Чили и Парагвай, не пипат стрелките на часовниците.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР