Тази година ще има промени в организацията за движение и

...
Тази година ще има промени в организацията за движение и
Коментари Харесай

Поморие очаква близо 20-процентов ръст на туристи през лято 2023

Тази година ще има промени в организацията за придвижване и паркиране, вкарват " Синя зона "

Квартал „ Малко солено езеро “ е вкаран в режим на краткотрайно паркиране вид „ синя зона “ заради обстоятелството, че там са единствено жилищни кооперации в етажна благосъстоятелност. Но за живеещите в региона още веднъж се обезпечава преференциално паркиране на месечен абонамент. Както е проведено на всички места, по този начин и тук – всеки, който има абонамент за синята зона, може да паркира автомобила си на всички места, където откри свободно място в обсега на зоната. Това изясни кметът на община Поморие Иван Алексиев на провелата се през вчерашния ден среща с туристическия отрасъл.

Синята зона влиза в действие от 15.06.2023 година с SMS и QR код. До дни ще бъдат сложени всички знаци. Част от улиците стават еднопосочни, точно с цел да се обособят повече места за коли. Транспортните схеми са утвърдени от виновните органи, а придвижването е проведено по този начин, че с минимално заобикаляне човек да стигне до мечтаното място. Във връзка с настоящия въпрос за оторизации двучасов престой в зоната за краткотрайно паркиране кметът осведоми, че в региона на плажа към „ Роуз гардън “ е основан и паркинг, който е безвъзмезден за туристи. Така нареченият имот „ Капката “ също сега краткотрайно се преустройва като буферна зона за гратис паркиране. Двата паркинга имат потенциал за 211 автомобила.

„ Помислили сме оптимално да осигурим и опция за гратис паркиране на туристите. Целта на тези буферни паркинги е да има повече места към жилищата на локалните хора, които работят до късно, прибират се изтощени и е добре да имат паркомясто покрай дома, вместо да обикалят. “, добави Алексиев.

От 15 юни ще бъде затворен за придвижване на коли и градският площад „ Св.св. Кирил и Методий “, с цел да се обезпечи естественото протичане на мероприятията от богатата лятна културна стратегия.

Експертът „ Туризъм “ в Община Поморие Щерион Златаров изложи данните за миналия туристически сезон 2022, заканите и прогнозите за лято 2023. От презентацията стана ясно, че се чака близо 20% растеж на туристи (представените разбори може да видите по-долу). Иво Барзов – Експерт Авиационен маркетинг на Летище Бургас също показа в проценти упованията за сезона, като разгласи, че за увеличение на туристопотока са открити и няколко нови линии на Ryan Air и Air Baltic.

Концесионерите на локалните плажове, началникът на Районно ръководство Полиция – Поморие Златан Даскалов и полицейски контрольор Георги Димитров също взеха присъединяване в полемиката. Покана бе отправена и към ВиК – Бургас, само че представители на сдружението още веднъж не бяха изпратени на срещата.

„ Ще настояваме ВиК да обезпечи дежурни екипи и през почивните дни, защото не е обикновено повредата да стане в петък следобяд и водата да блика по улиците до понеделник сутринта. За страдание, ние сме в непрекъсната борба с сдружението и Поморие постоянно е под угрозата за тежки ВиК повреди през летните месеци. “, показа градоначалникът.

Освен тематиката за остарялата водопроводна мрежа, беше обиден и въпросът със сметоизвозването. Весна Балтина – заместник-кмет в община Бургас по „ Стратегическо развиване и екология, цифровизация и акомодация към измененията на климата “ показа пред сектора новата анаеробна апаратура за преправка на разделно събрани биоразградими боклуци, която бе построена в партньорство сред трите общини Бургас, Поморие и Несебър. С инсталацията ще се обезпечи спомагателен потенциал за процеса по сметосъбиране и сметопреработка, което също има значение за сполучлив и чист туристически сезон.

Повдигната бе и тематиката за поддържането и разширението на плажната линия. „ Опитваме се да убедим страната, че без значение, че плажовете са държавна благосъстоятелност, без значение, че са дадени на концесионери, ние – Общините най-добре знаем какво би трябвало да се направи. Готови сме да внесем планове за удължение и възобновяване на вълноломи и разширение на бреговата линия. Промените в ЗУЧК също бяха по самодейност на Община Поморие и се случиха след доста старания, диалози с народни представители и участия в комисии. Това е и повода да имам вяра, че и с развиването на плажовете може да реализираме триумф. “, сподели още кметът.

За облагородяване на региона към бунгалата в града също има подготвен план, който е утвърден, с позволение за градеж, обезпечено финансиране и стартирана процедурата за избор на реализатор. Ще бъде изработен нов тротоар от страната на почивните станции и слънчево осветяване, съобразено със характерните условия в зоната на Поморийското солено езеро. Мисли се и за разширение на платното, тъй че да се обособят паркоместа и място за разминаване на коли в двете платна за придвижване. Фактът, че зоната е предпазена основава спънки за осъществяване на строително-ремонтни действия в региона. В момента се води спор с страната за един от терените, който би могъл да се обособи като паркинг, само че до привършване на разногласието Алексиев моли чиновниците на районно управление (на МВР) Полиция да обезпечават по-учестен надзор в региона на почивните станции, с цел да няма проблеми при спокойното напредване както на пешеходци, по този начин и на моторни транспортни средства.

Интегрира се и система за глобяване на погрешно паркирани коли, която ще бъде обвързвана с Центъра за градска подвижност. Глобата ще бъде 20 лева и ще се регистрира в системите на локалната данъчна работа и Национална агенция за приходите. Системата цели да обезпечи безвредно придвижване и надзор един път от КАТ и повторно от чиновниците на Община Поморие.

Разработка на многоетажен паркинг с потенциал за 620 автомобила, фотоволтаици за минизиране на разноските за електрическа енергия и пространство за търговски зони беше показана в хода на срещата. „ Готови сме да дадем плана на вложител, който да го осъществя. Общината също има опция да го извърши посредством изтегляне на заем, само че считам, че е редно опцията да бъде предоставена на бизнеса. “, добави Алексиев.

На срещата участваха ръководителят на Общински съвет Поморие Адам Адамов, заместник-кметът по Бюджет, финанси и туризъм Янчо Илиев, заместител – кметът „ Строителство, инфраструктура, превоз и ръководство на планове “ Кунчо Гайдов, шефовете на общинско дружество „ Озеленяване, горско и селско стопанство “, „ Чистота “ и на дирекция „ Приходи, локални налози и туризъм “, общински съветници и представители на Българска туристическа камара.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР