Тази година се натъкваме на иновативни“ нарушения по морските плажове,

...
Тази година се натъкваме на иновативни“ нарушения по морските плажове,
Коментари Харесай

Ангелкова отиде на плаж в Бургас и описа какво ново нарушение дебне почиващите

Тази година се натъкваме на „ новаторски “ нарушавания по морските плажове, които се разграничават от предходната година, само че инспекциите ни взаимно с останалите способени и контролни органи демонстрират, че нарушаванията въпреки всичко понижават. Това заяви в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, представена от БГНЕС. Тя даде образци с морски плажове „ Панорама “ и „ Кабакум-централен “, където има определени реализатори, само че те не влизат в правата си и плажовете би трябвало да се разгласят за неохраняеми. Сигнализирали сме за обстановката до всички виновни локални институции, сезирали сме и прокуратурата, акцентира министър Ангелкова.

Тя разясни, че на плаж „ Панорама “ до Варна определеният наемател към момента не подписва контракта си за наем, само че сега си употребява плажа. На „ Кабакум-централен “ досегашният наемател не отстъпва притежание на обектите си по линията на определения нов наемател, без значение от изпратените сигнали. На плаж „ Обзор-мотела “ предходни наематели не дават на новия да встъпи в правата си, за което също е сигнализирана прокуратурата.

Министърът добави също, че договорът за морски плаж „ Село Лозенец “ ще бъде преустановен от 1 октомври. Там няма да се строи заведение, което бе стартирано от наемателя, увери Николина Ангелкова.

Тя акцентира, че като цяло нарушаванията по другите плажове се отстраняват съгласно предписанията на проверяващите и са свързани най-вече с незадоволително брой спасители. Министерството следи обстановката на плаж „ Равда-ХТИ “, където е била поставяна табела за частна благосъстоятелност, което е неприемливо. При инспекцията на шест плажа в региона на Русалка бе открито, че единият плаж, който е при залива Тауклиман, е в частен парцел и до него няма достъп с изключение на по вода. На другите пет плажа на Русалка, които са неохраняеми, се правят действия в нарушаване на закона – събират се такси от плажуващите за това, че употребяват инфраструктурата на комплекса. Това също е неприемливо, тъй като по закон на туристите би трябвало да бъде обезпечен безвъзмезден пешеходен достъп до плажните линии.

Отново имаме сигнали и за Корал за нерегламентирано къмпингуване и прилагане на електричество от прилежащи парцели за зареждане на каравани и палатки. Въпросът за регулирането на къмпингуването е извънредно неотложен, подчертава министър Ангелкова.

През септември работната група от специалисти би трябвало да излезе с оферти по какъв начин да се регламентират къмпингуването и типовете къмнингуване, с цел да се включат тези текстове в ЗИД на Закона за туризма.

Предлагаме това да става единствено в регламентирани места, като по едно и също време с промени в Закона за устройство на територията се регламентира по-лек позволителен режим за основаване на къмпинги, с цел да отговорим на упованията на туристите към този тип туризъм, сподели тя.

В отговор на журналистически въпрос министърът акцентира още веднъж, че дюните са предпазени по силата на Закона за предпазените територии и Закона за запазване на околната среда. Ние пожелаваме от стопаните на плажовете да слагат наложително табели там, където има дюни, с цел да не може върху тези площи да се плажува, да се разполагат каравани и коли, да не се практикува въобще никаква друга активност, безапелационна бе министър Ангелкова.

Тя предизвести, че инспекциите не престават през целия сезон и ще бъдат безкомпромисни към всички извършители, които при незаконосъобразна активност би трябвало да си понесат отговорността.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР