Тази година представления ще има и в кварталите Коматево“, Кършияка“

...
Тази година представления ще има и в кварталите Коматево“, Кършияка“
Коментари Харесай

#25 куклен фест „Двама са малко – трима са много“


Тази година представления ще има и в кварталите „ Коматево “, „ Кършияка “ и „ Тракия “

С къса, само че извънредно атрактивна проява на датчици и образна сценография, показана от актьори от Държавен куклен спектакъл – Пловдив, стартира днешната конференция, отдадена на Международния куклено-театрален фестивал „ Двама са малко – трима са доста “ & TheatAir.

В конференцията взеха присъединяване заместник-кметът по „ Култура, археология и туризъм “ – Пламен Панов, шефът на театъра – Петър Влайков и ръководителят на Сдружение с нестопанска цел „ МКТФ „ Двама са малко – трима са доста “ “, Ева Кьосовска, която е и режисьор на театъра.

Присъстващите съумяха да надникнат в работния развой на спектакъла на съдружие „ Франки “ –  първата по рода си комбинация сред куклен спектакъл и модерни технологии – роботика, сензори  и образна сценография, устройства за управление на тон, видео, осветяване, роботизирани кукли и консолидиране на средствата на роботиката в кукления спектакъл.

Това е извънредно новаторска сфера, в която артистите от театъра интензивно опитват през последните две години. До момента са извършени две креативен лаборатории по план на Сдружение с нестопанска цел Международен куклено-театрален фестивал „ Двама са малко – трима са доста “ – част от стратегия НАСЛЕДСТВО на Пловдив – Европейска столица на културата.

Международният куклено-театрален фестивал „ Двама са малко – трима са доста “ & TheatAir се провежда от Сдружение с нестопанска цел „ МКТФ „ Двама са малко – трима са доста “ и Държавен куклен спектакъл – Пловдив с финансовата поддръжка на Министерство на културата, Община Пловдив и Национален фонд „ Култура “ по стратегия „ Едногодишен грант 2022 “.

Тази година от 1-ви до 6-ти септември, ще се организира XXV издание на фестивала и Х издание на фестивалния модул TheatAir. В рамките на шест дни публиката ще може да се наслаждения на едни от най-хубавите куклени спектакли за деца и възрастни от страната и света.

Част от спектаклите от фестивалната стратегия на TheatAir ще се състоят и на три външни подиуми в кварталите „ Коматево “, „ Кършияка “ и „ Тракия “. Петър Влайков и Ева Кьосовска показаха елементи за програмата, българските и интернационалните участници, акцентите, изненадите, концертите. Почти всички спектакли от програмата са били номинирани или са получили премия „ Аскеер “.

Кукленият спектакъл ще има нова Камерна зала в Пловдив, стана ясно още на конференцията. Новината заяви заместник-кметът Пламен Панов. Идеята и самодейността на шефа на театъра Петър Влайков е получила зелена светлина и поддръжка от Кмета Здравко Димитров, който е заречен цялостно подпомагане.

В момента процедурата е в ход,  дейна поддръжка оказва и кметът на региона Костадин Димитров. Новият филиал ще бъде в помещение в ЖК „ Тракия “, намиращо се сред блок 8 и блок 10, което сега не се употребява, а преди този момент е изпълнявало административни функционалности. Пространството е 274 кв.м., в него ще има модерно съоръжение и 100 места за публиката.

„ За следващ път имаме културен институт, който дефинира трендовете. Нещо, с което Пловдив доста се гордее. Така както Операта го прави с фестивалите си, Кукленият спектакъл в Пловдив прави нещо извънредно новаторско с използването на нови технологии. Видяхте дребна част през днешния ден. Община Пловдив поддържа екипа на театъра и е значимо да се означи, че тъкмо вследствие на това доверие, което имаме към институцията, общината посредством своите принадлежности в границите на целия мандат – посредством Културния календар, стратегия „ Наследство “ и смесеното финансиране е осигурила за Кукления спектакъл 552 630 лева “, сподели още заместник-кметът Панов.

Той показа и статистика за първото шестмесечие на тази година за бранш Туризъм. Тя демонстрира, че имаме 305 859 осъществени нощувки в град Пловдив, което на фона на 2022 съставлява растеж от 35% или още близо 226 хиляди осъществени нощувки.

Ръстът е и с 30% спрямо 2019, годината преди пандемията, когато за първите 6 месеца сме имали към 235 хиляди нощувки. За съпоставяне през 2021 осъществените нощувки са били едвам 119 хиляди за първите шест месеца.

Пълната стратегия „ Двама са малко – трима са доста “ & TheatAir можете да откриете на страницата на Държавен куклен спектакъл, както и във фейсбук. 
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР