Тази година Походът включва и националната кампания Четяща класна стая“,

...
Тази година Походът включва и националната кампания Четяща класна стая“,
Коментари Харесай

Април отново ще бъде месец на четенето в България с „Походът на книгите“

Тази година Походът включва и националната акция „ Четяща класна стая “, планът е ориентиран към поощряване на четенето измежду децата.


„ Походът на книгите “, годишната самодейност на Асоциация „ Българска книга ”, още веднъж ще се организира сред 2 и 23 април. И тази година самодейността включва известни персони, които ще четат на деца определени български и международни литературни творби. Походът се реализира под патронажа на вицепрезидента на Република България госпожа Илияна Йотова.

Тази година Походът включва и националната акция „ Четяща класна стая “, част от плана „ Книги и познание " по стратегия „ Създаване “ на Националния фонд „ Култура “. Проектът е ориентиран към поощряване на четенето измежду децата чрез 15-минутно четене дневно в учебно заведение, съчетано с действия, които предизвикват тяхната креативна изява и самодейност.

Откриването на “Походът на книгата ” ще се състои на 2 април, Международен ден на детската книга и рожден ден на датския публицист Ханс Кристиан Андерсен, от 11 часа в Общинския културен институт Дом на културата „ Искър “.

Всяка година в „ Походът на книгите “ се включват от ден на ден известни персони – писатели, актьори, спортисти, политици, публицисти и общественици. Един от главните сътрудници на самодейността, Националното съдружие на общините в Република България, се включва в нея посредством кметовете на общини из цялата страна, които ще четат на деца от техните обитаеми места по време на Похода. Българската библиотечно-информационна асоциация обичайно провежда Маратон на четенето в библиотеките в страната.

В рамките на самодейността ще се състои и Националната премия „ Бисерче вълшебно “ – първият приз в България, отдаден на актуалните детски книги, отличени посредством гласоподаване на децата.

Една от дългогодишните цели на Асоциация „ Българска книга “ е Походът да подтиква четенето като табиет още от детска възраст, с което да се увеличи равнището на просветеност измежду подрастващите, да се развие тяхното мислене и да се обогати равнището им на просвета. Всяка година в самодейността се включват от ден на ден известни персони, които желаят да четат на децата, както и броят на образователните заведения – учебни заведения и детски градини, нараства.

Инициативата „ Походът на книгите “ е проведена от Асоциация „ Българска книга “ в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столична община, Националното съдружие на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, ОКИ „ Искър “ и Фондация „ Детски книги “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР