Тази година отбелязваме Международния ден на труда – 1 май,

...
Тази година отбелязваме Международния ден на труда – 1 май,
Коментари Харесай

92 хил. са загубили работата си от началото на извънредното положение

Тази година означаваме Международния ден на труда – 1 май, в условия на пандемия. Близо 92 хиляди души у нас са останали без работа от началото на изключителното състояние, други съвсем 20 хиляди пък са намерили прехранване.

Снимка: btvnovinite.bg

Само във вчерашния ден записаните безработни са 1637, а тези, които са си намерили работа 1007.
Над 90 хиляди българи са останали без работа от началото на изключителното състояние За 25 249 служащи към този момент се заплащат заплати по мярката „ 60/40 “
По оценки на КНСБ към 40 хиляди от хората, изгубили работата си и с право на обезщетение, получават минимума от 9 лв. дневно. Синдикатът упорства тази сума да скочи на 17 лв..
Снимка: btvnovinite.bg

И още – да се вкара спомагателен целеви заплатен отпуск от 20 дни за родителите, които в пандемията би трябвало да гледат децата си вкъщи, а към този момент са изчерпали почивката си.

Отпускът да е за сметка на страната.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред хората, усетили икономическите последици от COVID-19, е Иван Радев. Разделил се е с работодателя си по взаимно единодушие малко преди изключителното състояние.

Мъжът е инженер, а такива експерти бяха измежду най-търсените преди рецесията. Заради нея обаче остава без работа по-дълго в сравнение с е очаквал: „ Докато си търсех работа, се стигна до спешната обстановка – хора не търсеха, а започнаха да уволняват и по тази причина попаднах в категорията „ без работа “ по-дълго време в сравнение с чаках “, споделя той.
Четири банки стартират отпущането на безлихвени заеми за физически лица Програмата цели да подкрепи чиновниците в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които краткотрайно не могат да поставят труд
Иван има право на минималното обезщетение за безработица, което е 9 лв. дневно: „ Просто виждам по какъв начин хората с толкоз малко пари мизерстват. Нека да си представим човек, който би трябвало да гледа семейство, да заплаща разноски –какво ще направи с тези пари? “.

От КНСБ оферират сумата да се усили на 17 лв. дневно. Оценките им демонстрират, че за задачата ще са нужни спомагателни 94 милиона лв. във фонд „ Безработица “ на Държавното публично обезпечаване. В него обаче по този начин или другояче бяха „ налети “ 1 милиарда лв. за погашение на суми по схемата „ 60 на 40 “, част от които се чака да останат неусвоени и могат да се употребяват за нарастването, споделя синдикатът.

„ Да бъде в действителност по някакъв метод подсилен прихода на хората, които няма да могат да се възползват от мярката 60/40 и остават без работа сега, а са се осигурявали “, изясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Пламен Димитров: 44 хиляди са новорегистрираните безработни от началото на изключителното състояние КНСБ предлага ограничения за помощ на останалите без работа хора
„ Надявам се това изключително състояние да свърши по-скоро, тъй като по-късно ще е по-лесно да си намеря работа. В момента компаниите не наемат хора, което е разумно, те ги редуцират – и принуждават част от хората да се разделят по взаимно единодушие “, обобщава Иван.

По-високият размер на компенсацията за безработица да важи и след изключителното състояние предлага синдикатът.

Включително да се облекчи достъпа до него. Разговори с държавното управление са водени, следва да стане ясно какви ще са решенията.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 1 555 49 68 276 Света 3 342 338 38 118 235 962 1 057 552 Заразени* Нови Починали България 1 555 49 68 Света 3 342 338 38 118 235 962
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР