Тази година няма да се провеждат балове на зрелостниците, каза

...
Тази година няма да се провеждат балове на зрелостниците, каза
Коментари Харесай

Министърът на образованието Вълчев: Тази година няма да се провеждат балове!

Тази година няма да се организират балове на зрелостниците, сподели министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет.

Никой не предлага на този стадий балове. Министерството по никакъв метод не контролира по кое време да се проведат баловете, само че доста се надяваме да се усъвършенства епидемиологичната обстановка и да могат да се съберат на бал през юли или по-нататък, сподели министърът.

В някои вузове най-вероятно сесиите ще бъдат удължени минимално или няма да има удължение.

Трудно е да се приказва общо за висшите учебни заведения, те са 52 със хиляди специалности, по всяка компетентност е друго, по всяка образователна стратегия е друго.

Зрелостниците тази година са 50 000 – 51 000, чакаме към 35 000 да аплайват в български висши учебни заведения. Миналата година са издадени 2800 удостоверения за кандидатстване в чужбина, тази се чака да са отново толкоз – сред 2500 и 3000. Тази година е понижен приема в държавните висши учебни заведения.
Част от ВУЗ-овете към този момент отложиха предварителните си изпити, други ги организираха в електронна среда. Много зависи какъв брой са кандидат-студентите за едно място. За професионално направление Медицина, където е най-силна конкуренцията и се доближава до 10 претенденти за едно място, изпитът би трябвало се организира при всички условия на равнопоставеност, правдивост, недопускане на преписване и нереални резултати. Затова медицинските учебни заведения най-вероятно ще изберат да проведат тези изпити присъствено, при спазването на ограниченията за отдалеченост и стерилизация.

На други изпити, на които претендентите са по-малко, могат да се анулират и да се стъпи на оценките от ДЗИ.

С оценки от ДЗИ сега одобряват 38 от 52 висши учебни заведения по обособени специалности и професионални посоки.

„ Затова беше значимо да проведем ДЗИ, в противоположен случай висшите учебни заведения би трябвало да провеждат сред 200 и 300 изпита. Много по-добре е ние да организираме един изпит, за който сме готови организационно и механически, в сравнение с те занапред да се приготвят за всички изпити “ – изясни министърът.

ЗАЖЕНАТА

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР