Тази година нуждите от дърва за огрев са изключително големи

...
Тази година нуждите от дърва за огрев са изключително големи
Коментари Харесай

Гечев: Дървата остават най-евтината суровина за огрев, молбата е да няма презапасяване

Тази година потребностите от дърва за огрев са извънредно огромни заради редица аргументи , първата от които е енергийната рецесия. Няма и обичайно импорт на въглища от Донбас поради всички проблеми, свързани с войната в Украйна. Това сподели служебният министър на земеделието Явор Гечев на брифинг по отношение на обезпечаването на дърва за огрев , съобщи БГНЕС.

Заради войната редица от предприятията на процедура не работят, по тази причина дефицитът на дървесина в Европа скочи доста. Дървата остават най-евтината суровина за огрев. Молбата е да няма презапасяване с дърва за огрев, съобщи той.

Министър Гечев означи, че горските предприятия ще дадат доклад какво са създали и какво ще създадат. Той уточни, че се следи рекорден рандеман на дървесина в страната, като осъществените количества са скочили до 135% за разлика от предходната година . Гечев съобщи, че е подхванато всичко належащо, с цел да бъдат хората спокойни.

По думите му формалните данни сочат, че доставките на дърва преди идването на служебния кабинет са били сред 30 и 35%, а сега отиваме към 90%, което значи, че за три месеца министерството е съумяло да навакса дървесината за популацията.

„ Нашият кабинет ръководи министерството си на цялостни обороти “, съобщи министър Гечев.

Изпълнителната организация по горите прави контролна активност на цялата страна поради високото търсене на дървесина, като с изключение на инспекциите на горските територии се управлява и търговията на дървесина.

„ 14 000 инспекции се вършат “, заяви Гечев.

Той уточни, че това, което е направило Министерството на земеделието, е да продължим да вършим доста по-бързо това, което се е предписание преди, само че с доста по-засилен надзор.

Една от проблематичните общини се оказва, че е Община Върбица. Там са установени някои аномалии. На процедура ние нямаме система да ревизираме дали се извършва в действителност това, което би трябвало, изясни министърът на земеделието, като посочи, че са се натъкнали на случаи по какъв начин се изписва дървесина на редица повишени семейства, които пък по-късно отиват за преправка, а не за хората.

Освен Община Върбица има и други общини, които вместо да запасят популацията, запасяват предприятията. Министър Гечев обаче не пожела да каже кои са тези общини. „ Общинските гори би трябвало да задоволяват на 100% потребностите на популацията и по-късно на предприятията “, добави той.

Това не е всеобщ случай, изясни той, като добави, че се дават търгове, по които аплайват хората и компаниите, след което механизмът е подобен, че кметовете вършат листата с нужните дърва за огрев. „ Констатираме, че декларираните количества са два пъти повече от предходната година , което значи, че има и презапасяване. Констатирали сме на разнообразни места по какъв начин предоставена дървесина за популацията по-късно отива за преправка в предприятията “, заяви още Гечев.

По думите му до края на месеца ще се направи, с малко спомагателни старания, всичко това, което е нужно, с цел да има цялостно облекчаване на потребностите на популацията в страната. „ Държавата е направила редица старания и поставяме старания за отстраняването на неналичието на доставки, където има такива “, сподели още той.

По складовете има задоволително налични количества дърва.

„ Не е работа на един длъжностен кабинет да прави програмни политики, само че когато има проблеми, би трябвало да се позволяват “, счита министър Гечев. Той заяви, че към този момент има редица законови промени, които Министерството на земеделието желае да инициира. „ Ще забележим какъв ще е животът на Народното събрание, само че имаме подготвени текстове “, съобщи министър Гечев. Той добави, че въз основа на диалози с кметове и прочие, ситуацията към настояща дата е по-добро от предходната година във връзка с обезпечаването на дърва за огрев за популацията.

Контролът върху предприятията е засилен.

А като законови промени би трябвало да бъде основан и обществен фонд към дърводобива, тъй като съгласно министър Гечев не е вярно да се натиска цената за всички, с това губи и страната или печели някой различен.

Горските са почтени хора за почитание и не би трябвало да има разбиране, че те унищожават гората. Ако добивът се прави вярно, гората има възобновим запас, счита още министърът на земеделието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР