Тази година най-голямото отличие на WWF – Наградата на президента,

...
Тази година най-голямото отличие на WWF – Наградата на президента,
Коментари Харесай

Българки удостоени с най-високото отличие на WWF за опазване на природата

Тази година най-голямото отличие на WWF – Наградата на президента, беше присъдено на четирима младежи за техните старания да вдъхновят смяна в отношението към природата. Сред тях са и българските екопредприемачи Блажка Димитрова и Боряна Узунова. Наградата на президента се връчва годишно от 2012-а година насам и е считана за най-високото самопризнание на интернационалната организация за млади природозащитници от целия свят.
„ Тазгодишните спечелили употребяват пристрастеността си, с цел да генерират креативен решения в някои от най-проблемните области на нашия свят “, разяснява Паван Сухдев, президент на WWF International. „ Младите хора имат невероятна мощ да катализират смяна както измежду своите връстници, по този начин и в средите на бизнеса и политиката. Тези четири изключителни персони ни въодушевяват да мислим за планетата и човечеството. И това във време, в което потребността от незабавни дейности е по-видима отвсякога. “
Стремежът ѝ към живот без боклуци подтиква Блажка Димитрова да учреди неправителствена организация, както и да сътвори първия ресторант с нулеви боклуци в България. Тя развива своите хрумвания в книга, а по-голямата част от времето си посвещава на това да образова хора и институции по какъв начин да живеят и работят, употребявайки отговорно естествените запаси. Блажка също по този начин се застъпва за законодателни и регулаторни промени, които да насърчат предприятията да трансформират активността си по този начин, че да не отделят боклуци.
„ Начинът на живот без боклуци стартира като персонален избор и последователно се трансформира в придвижване, вдъхновяващо смяната в България. Видяхме, че общоприетият бизнес модел към този момент не работи, а това, че съумях да предложа различни и в това време ефикасни решения, ми носи голямо задоволство. С тази премия се надявам да вдъхновя още повече хора да се причислят към мен в построяването на един по-устойчив свят “, прикани Блажка Димитрова.
Голямо ѝ предпочитание да откри природосъобразни решения в областта на стилната промишленост трансформира Боряна Узунова в екопредприемач, отдаден на премахването на екологичния и честен отпечатък на индустрията върху околната среда. Тя започва компания за хардуерни и софтуерни технологии, която улеснява производството на облекла по поръчка. Нейната последна цел е елиминирането на нуждата от всеобщо произвеждане, което освен подтиква неустойчивото потребяване на запаси, само че и води до високи равнища на замърсяване на атмосферата.
„ Нашето влияние върху природата единствено през последните 100 години докара до съвсем цялостното привършване на ресурсите, които Земята е основала през последните четири милиарда години. Това води до изменение на климата и изгубване на стотици типове. Модата е вторият максимален замърсител, а моята обич към науката и технологиите ми оказа помощ да намеря решения за кръгова стопанска система в бранша. Това е моят непретенциозен принос към общите старания за спасяването на нашата планета “, сподели Боряна Узунова.
Другите спечелили са 13-годишният деятел за климата Атлас Сарафоглу, както и хидрологът и бранител на реките в Полша Пьотр Беднарек. От съображения за сигурност тази година Наградата на президента на WWF ще бъде връчена виртуално. Отличието признава и предизвиква изключителните достижения на младежите под 30 години, които дават забележителен принос към напъните за опазването на природата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР