Тази година инвеститорите претърпяха почти ежедневен натиск от ключови пазара

...
Тази година инвеститорите претърпяха почти ежедневен натиск от ключови пазара
Коментари Харесай

Как да инвестирате с хоризонт следващите 10 години?

Тази година вложителите претърпяха съвсем всекидневен напън от основни пазара вести, очертаващи картина на закъснение на икономическия напредък, нараснала инфлация и отслабващи фискални и парични тласъци. В отговор показателят S&P 500 се срина с повече от 22% от рекордния си връх, а облигациите изгубиха към 14% от януари насам.

И въпреки всичко капиталовият триумф се реализира най-надеждно в дълготрайна вероятност. Като се има поради, че дълготрайното показване на акциите е бил един от най-хубавите способи да се отбраните от инфлацията в исторически проект, е добре да имате проект за вложения, в случай че гледате 10 години напред. Не забравяйте също по този начин, че най-хубавия миг да инвестирате е " когато се лее кръв по улиците ".

Историята сочи, че всяка промяна на показателя S&P 500 от повече от 20% е бил един " съвършен " миг за вложение от дълготрайно насочените вложители.

Тъй като показателите на акции и облигации се чака да имат ниска едноцифрена възвръщаемост за идващия пазарен цикъл, дълготрайният портфейл би трябвало да наподобява доста по-различно в бъдеще, в сравнение с през последните 10 години.

Експертите оферират да участвате интензивно в подбора на акции или да купувате фондове, които вършат това, вместо да разпростирате пасивни индекси; да добавяте алтернативи; и да добавяте към вложенията си във закрепения приход. Всъщност разделянето на акции/облигации 60/40 още веднъж наподобява привлекателно след най-лошия старт на портфейла за една година през 2022 година

За вложители, които желаят да подправят нещата с различни класове активи, които са склонни да не корелират с акции и облигации (частен капитал или нетрадиционните кредитни тактики са известни теми), нещо като портфолио 55/35/10 има смисъл.

" Много сме разчувствани от това по какъв начин ще наподобява идващото десетилетие за вложителите ", споделя Лиза Шалет, основен капиталов шеф на Morgan Stanley Wealth Management.

" Изглежда доста друго от последните 14 години. Възможностите са доста по-разнообразни и по-широки. "

Купувайте на ниска цена

Истината е, че без значение по какъв начин разделяте портфолиото си сред класове активи, спадът на пазара прави това доста по-привлекателна насочна точка за вложителите, които желаят да вложат нови пари. Наказателните девет месеца възвръщаемост оставиха доста фондови браншове доста по-евтини, в сравнение с са били от години, до момента в който закрепеният приход в действителност обезпечава важен приход за първи път от съвсем десетилетие и половина.

" В класовете активи един от най-хубавите предсказатели за бъдещо показване е стартирането на оценките ", споделя Джейсън Драхо, началник на разпределението на активи за Северна и Южна Америка в UBS Global Wealth Management.

" Фиксираният приход наподобява доста забавен за първи път от години. И има области на акциите, които също стават забавни, изключително с 10-годишен небосвод. "

За да разберете пазарните мотори на идващото десетилетие, е значимо да погледнете предишния цикъл.

След финансовата рецесия от 2008-09 година стопанската система на Съединени американски щати се характеризираше с муден стопански напредък, ниска инфлация, ниски лихвени проценти и количествено облекчение от страна на централните банки по целия свят.

Това беше среда на " Златокоска ", изключително за финансови активи с по-голяма дълготрайност - всъщност тези с по-голям дял от техните парични потоци, зараждащи надалеч в бъдещето. Това включваше дълготрайни държавни и корпоративни облигации, само че също и акции на компании, насочени към напредък.

Тази среда благоприятства относително тясна група от акции, които биха пазара през по-голямата част от предишния цикъл и преобладаваха главните пазарни показатели, а точно огромните софтуерни колоси и други бързо разрастващи се, само че не безусловно печеливши бизнеси.

" Формулата, която работеше през последното десетилетие, беше пасив, Съединени американски щати, напредък, мегакапитали... Тази формула ще се провали през идващото десетилетие. ", съгласно Лиза Шалет от Morgan Stanley Wealth Management.

S&P 500 връщаше 16% годишно от началото на 2009 година до края на 2021 година Технологичният и потребителският дискреционен бранш се покачиха с повече от 20% годишно през този интервал, до момента в който енергийните акции възвръщаха 4% годишно; финансите - 13%; и индустрията - 14%. По-сигурният завършек на спектъра на облигациите донесе малко или нищо на вложителите.

Къде сме?

Инвестициите, генериращи парични средства, ще се върнат на мода през идващото десетилетие, съгласно пазарните специалисти. По-високата волатилност прибавя по-голяма неустановеност към бъдещите прогнози, до момента в който по-високите лихвени проценти значат, че далечните парични потоци костват по-малко, когато се дисконтират към сегашното, а обезпечаването на финансиране е по-скъпо. Тази динамичност уголемява вселената от евентуално печеливши акции до браншове, насочени към цената, и още веднъж трансформира облигациите в същинска опция.

Не очаквайте безпрепятствено корабоплаване обаче. Стратезите и фондовите мениджъри виждат среда на структурно по-висока инфлация и лихвени проценти през идващото десетилетие. Това не значи 8% годишна инфлация, която видяхме през 2022 година, само че нещо към 3% наподобява евентуално за години напред.

Федералният запас ще остане лазерно фокусиран върху задържането на инфлацията и вложителите няма да могат да разчитат на по този начин наречения " Fed put " като дъно под пазара или на изкривяващите резултати от стратегиите за изкупуване на активи на централната банка, известно като количествено облекчение или QE, които наводниха финансовите пазари с ликвидност и тласна вложителите нагоре в рисковия набор. " Това е като семейство, излежаващо се на надуваеми плувки в басейн ", споделя Робърт Фипс, шеф в Per Stirling Capital Management.

" Няма значение кой е най-силният плувец; когато водата изтече от басейна, всички слизат дружно ". Времето ще покаже дали паричната политика ще остане прям тормоз върху акциите през идващото десетилетие, както беше през 2022 година, само че сигурно няма да обезпечи толкоз огромен подтик, колкото в предишния цикъл.

" По-голямата част от възвръщаемостта, на която вложителите се радваха от акции през предишния цикъл, беше от разширение на оценката ", споделя Джак Аблин, основен капиталов шеф в Cresset Capital.

" В среда, в която попътният вятър на QE изчезва и даже може да се трансформира в срещуположен вятър, в този момент би трябвало да обърнем доста повече внимание на растежа на облагите и доходността от дивиденти. "

Избирайте умно

Стойностите на акциите и предприятията, които хвърлят най-вече пари с по-висока възвръщаемост за акционерите, евентуално ще бъдат конкурентни. S&P 500 остава с наднормено тегло на спечелилите от последния цикъл; междинната акция в показателя може да победи цялостното показване на показателя, което е мощно повлияно от неговите съставни елементи с най-голяма пазарна капитализация. Ще има благоприятни условия за вложителите подбиращи акции в новаторски нови технологии.

Недостигът на работна ръка и евентуалното изместване на веригите за доставки по-близо до дома ще подтикват вложенията във заводи, които разчитат повече на роботи и автоматизация.

Производството на възобновима сила ще вземе дял от изкопаемите горива. Геномиката, телездравеопазването и огромните данни ще преобразят метода, по който повече хора получават здравни грижи. Приложенията на изкуствения разсъдък - без значение дали са планирани разбори, обработка на натурален език, компютърно зрение или друга област - ще станат все по-разпространени в фирмите и секторите.

Успехът няма да отиде единствено при фирмите, създаващи технологията, само че и при тези, които я употребяват, с цел да станат по-продуктивни, ефикасни и конкурентоспособни.

" Това е контрастност с последните 14 години, които бяха извънредно за една екосистема ", споделя Шалет.

" Това беше насочената към смарт телефоните екосистема на електронната търговия и обществените медии "...

Продължавайки напред, считаме, че новите спечелили няма да са безусловно производителите на технологии, а тези, които ги ползват. " Компании от остарялата школа като банки - в това число JPMorgan Chase и Bank of America - биха могли да се впишат в тази рубрика.

Изкуственият разсъдък ще понижи времето, изразходвано за трудоемки задания, тъкмо както банкоматите направиха това през 80-те години на предишния век, намалявайки потребността от бек-офис чиновници. По-усъвършенстваните мобилни приложения ще значат по-малко физически банкови клонове, намалявайки разноските за недвижими парцели.

Здравеопазването ще стане безхартиено, което ще облагодетелства CVS Health и UnitedHealth Group; земеделието ще бъде все по-автоматизирано - помислете за Deere; а аспектите на поръчката и доставката на ресторантьорския бизнес ще бъдат по-дигитални, което ще облагодетелства Chipotle Mexican Grill и Wingstop. Освен това галактическата стопанска система, самостоятелните транспортни средства и напредъкът в генетиката имат капацитета да бъдат трансформиращи вложения, макар че доста компании, свързани с тези области, остават частни през днешния ден.

Има и няколко ясни мегатенденции, които ще се разпрострат или ускорят през идващото десетилетие. Стратезите са настроени оптимистично по отношение на опциите за вложение в прехода към зелена сила, като се употребяват средства като борсово търгувания фонд iShares Global Clean Energy (ICLN), който включва акции на комунални услуги и енергийни компании, които употребяват слънчева, вятърна или други възобновими енергийни източници. Но към момента не отчитайте изкопаемите горива, споделят специалистите.

" Има детайл на дефицит ", споделя Спенсър Лърнър, началник на екипа за решения за голям брой активи в Harbour Capital Advisors.

" През последния цикъл имахме остатък от енергийни артикули, основно вследствие на фракинга и производството на шйстов нефт в Съединени американски щати. В бъдеще екипите на енергийните ръководители са фокусирани върху възвръщаемостта на капитала, а не върху възходящите индустриални размери. Това е голяма смяна в настройката. "

Геополитическото напрежение, изключително войната на Русия в Украйна, ще продължат да служат като евентуални мотори на по-високите цени на петрола и газа. Energy Select Sector SPDR ETF (XLE) включва енергийни акции от S&P 500, до момента в който iShares U.S. Oil & Gas Exploration & Production ETF (IEO) дава по-целенасочена експозиция към нефтени и газови компании нагоре по веригата.

Предприятие в чужбина

Друга мегатенденция за идващото десетилетие е " деглобализацията ". Преосмислянето на уязвимите, обхващащи целия свят вериги за доставки към този момент е в ход, до момента в който промишлености като полупроводници, считани за национално значими, получават държавна поддръжка, с цел да върнат производството назад вкъщи.

" Глобализацията беше попътен вятър за мултинационалните компании и за понижаване на инфлацията по света през последните 30 години ", споделя Джим Бесоу, основен капиталов шеф в GenTrust.

" Вече не сме в този свят. Вървим към регионализация на веригите за доставки в блокове. " Това е дълготрайна опция за страни като Мексико, Виетнам и Филипините, които могат да видят повече икономическа интензивност, по-високи заплати и по-голяма покупателна дарба на потребителите като резултат.

Но има учредения пазарите отвън Съединени американски щати да се показват по-добре като цяло, откакто Фед премине настоящия цикъл на повишение на лихвените проценти. Оценките на акциите са по-евтини в множеството райони отвън Съединени американски щати и доларът не може да нараства постоянно.

Развиващите се пазари, разнообразни от Китай, биха могли да бъдат добър залог, защото те се радват на по-благоприятни демографски трендове от развития свят и постоянно са експортьори на артикули. iShares MSCI Emerging Markets ex China ETF (EMXC) е алтернатива.

Винаги има капацитет Украйна, Тайван или други геополитически възпламенителни точки да се трансфорат в нещо доста по-опасно за света. Но в случай че това се случи, всички ние ще имаме по-големи проблеми от нашите портфейли. На фона на тези опасности облигациите още веднъж са на мода.

С доходността на краткосрочните държавни облигации с невисок риск, която се доближава или надвишава 4%, има смисъл да имате част от портфейла си в сигурността на американски държавни облигации.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР