Тази година Голяма (Месопустна) Задушница се пада на 9 март

...
Тази година Голяма (Месопустна) Задушница се пада на 9 март
Коментари Харесай

Утре е Голяма Задушница, 9 март – ето какво НЕ се прави в този ден!

Тази година Голяма (Месопустна) Задушница се пада на 9 март 2024 година (събота). Според националните обичаи тази Задушница се отбелязва в съботата преди Месни Заговезни (Неделя Месопустна) преди Великия пост.

Какво не се прави на този ден

Задушници са дните, в които би трябвало да почетете умрелите. Но църквата споделя, че не можете да скърбите доста. Да си спомняш не е да бъдеш печален. Всъщност съгласно църковните догми душата е безсмъртна, което значи, че не е умряла, а просто се е преместила в различен свят. Много хора считат, че не можете да работите на Задушница, а единствено да скърбите. Според църквата това са суеверия. На този ден се върви на черква за поклонение. Чете се пространният молебен за упокоение на душите, който включва молебствия, четения от Евангелието и апостолски текст. Смята се, че на Задушница човек не може да отхвърля лепта на хора в потребност. Необходимо е единствено да ги помолите да се молят за умрелите.

Свещениците споделят, че на Задушница е доста по-важно да отидете в църквата, в сравнение с да посетите гробището. В последна сметка е доста по-важно за мъртвите да се помолим, в сравнение с да бъдат посещавани на гробището. И в случай че сигурно няма да имате опция да присъствате на работа, тогава би трябвало да се молите вкъщи.

Строго неразрешено е да се пият мощни алкохолни питиета.

Можете да пиете малко вино през този ден, само че водката и всевъзможни съсредоточени питиета са неразрешени.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР