Тази година българските банки съвместно с правоохранителни органи са осуетили

...
Тази година българските банки съвместно с правоохранителни органи са осуетили
Коментари Харесай

Българските банки хванаха 104 финансови мулета тази година

Тази година българските банки взаимно с правоохранителни органи са осуетили 104 непозволени преводи на пари благодарение на така наречен " финансови мулета ", двойно повече от предходната година. Идентифицирани са и 8 лица, които набират медиаторите, както и 38 жертви на сходна незаконна активност. Предотвратени са вреди за над 1.5 млн. евро. Това регистрира Асоциацията на банките в България (АББ) във връзка осмата година на акцията на Европейския център за битка с киберпрестъпленията към Европол, ориентирана против схеми за изпиране на пари и набиране на " финансови мулета ".

Финансово муле се назовава лице, което трансферира нелегално добити финансови средства сред разнообразни банкови сметки, постоянно в разнообразни страни, като за тази активност получава комисиона. По данни на Европол в 95% от случаите " финансовите мулета " се употребяват за асимилиране на средства, източени преди този момент посредством киберпрестъпна активност. Често тези медиатори даже не схващат в какво закононарушение са въвлечени.

За набирането на финансовите мулета се употребяват разнообразни схеми, предизвестяват от АББ. Например в уеб сайтове за запознанства нарушители се пробват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или приемане на средства. Друг способ са постове в обществените мрежи и онлайн разгласи с примамливи оферти за работа и изкарване на лесни пари. Тези разгласи са ориентирани най-много към младежи, безработни, новодошли в съответната страна, като още веднъж от тях се желае да дават банкова сметка или да открият нова. За да наподобява подправената публикация достоверно, нарушителите даже подправят уеб страници на действително съществуващи компании.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР