Тази година август ще бъде с температури около нормата, като

...
Тази година август ще бъде с температури около нормата, като
Коментари Харесай

Времето през август: Температурни изненади – от 13 до 40 градуса

Тази година август ще бъде с температури към нормата, като упованията са по Черноморието да бъде по-хладно с 1,2 градуса от междинните месечни температури.

Близки до климатичните правила ще бъдат температурите в западните региони.

Валежите ще бъдат по-малко от нормалното, като минимум ще вали над централните и източните елементи от страната.



Първата деседневка (1-10 август) ще стартира със валежи в  западната половина от страната, като  източните региони ще бъдат недосегаеми за преваляванията. Слабо намаляване на температурите, като оптималните ще бъдат 32 до 37 градуса.

Между 5 и 8 август за малко ни чакат още веднъж горещини. Термометрите в обитаемоте места ще гонят 40-градусовата температурна преграда. Валежи и малко захлаждане се чака сред 9 и 11 август. Преваляванията ще доближават до Черноморското ни крайбрежие. По-интензивни ще бъдат в западните и северни региони и по южното ни Черноморие.

През втората десетдневка ще бъде изсъхнало и относително топло. Валежи се чакат от 19 до 20 август, като ще вали и по Черноморското ни крайбрежие. От 10 до 17-и дневните температури ще доближават стойности до 36, 39 градуса, а в края на десетдневката ще се намалят – от 27 до 32.

В началото на третото десетдневие (21-31 август) ще има условия за транспорт на по-хладен въздух от север и  по-съществено намаляване на температурите – 27 до 32 градуса.

Валежи са вероятни на 23,24 август, основно в западните и в северните елементи от страната и по Черноморското ни крайбрежие. От 25 до 29 още веднъж ще настъпи слънчево и по-топло време. Превалявания се чакат на 30 и 31 август, основно в западната половина от страната.

Геопрогноза
Слаби магнитни стихии първоначално, средата и края
През множеството дни от месеца слънчевата интензивност ще бъде междинна и земното магнитно поле ще бъде динамично, с нараснала интензивност. В началото, към 3-4 август, през интервала 18-20-и август и към 30  август на ширините на Балканите се чакат се слаби  магнитни  бури, без да оказват значително въздействие на връзките.

Иначе през осмият месец от годината нормално е слънчево и топло, а през обособени дни и горещо. Тогава температурите доближават стойности до 35, 40 градуса. През този месец има най-вече дни с температури над 40 градуса от цялата година.

Най-високите температури са регистрирани в Чирпан 45 градуса, в Сандански – 44, в Русе, Плевен, Търговище, Елхово, Свищов – 43, и други В София най-високата температура през този месец е 39 градуса, измерна на 11 август 1994 година.

Народна метеорология
Първите дни демонстрират каква ще е зимата


Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския собственик и нормално те се предават от потомство на потомство като доказано от практиката знание. За август националната метеорология гласи:

Сух август – сухи бъчви, дъждовен август – цялостни бъчви. По дните от 1 до 12 се съди за времето през обособените месеци. Ако на първи, втори и трети август е горещо, то януари, февруари и март ще е студено и противоположното.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР