Тази година 230 хил. български граждани на и над 65

...
Тази година 230 хил. български граждани на и над 65
Коментари Харесай

230 хил. българи над 65 г.могат да се ваксинират срещу грип безплатно

Тази година 230 хиляди български жители на и над 65 години могат да се имунизират против сезонния грип гратис. Ежегодно противогрипни ваксини за най-възрастните се обезпечават по линия на Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година

През 2021 г.  искащите, навършили 65 години, ще могат да получат имунизация при своя общопрактикуващ доктор след средата на месец октомври.

Допълнително, след началото месец октомври, в аптечната мрежа ще бъдат обезпечени още към 160 ваксини против сезонния грип.

По Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип с обществени средства се обезпечават ваксини против сезонен грип за обгръщане на лица на и над 65 година възраст. За времето на деяние на Програмата е планувано повишение на имунизационния обсег в целевата група от 10 % до 25 %. Преди приемането на Програмата обсегът с противогрипна ваксина измежду възрастното население е приблизително 2,4 %, като изчисленията са направени на база направени продажби, а не на действително приложени дози ваксина.

Сезон 2020/2021 беше по-особен във връзка с грипа и острите респираторни болести (ОРЗ), като бяха регистрирани извънредно ниски равнища на интензивност в Северно полукълбо. Това се дължи на навсякъде въведените ограничения за ограничение на COVID-19 в страните. Сезонният грип, както и коронавирусната зараза се популяризират по въздушно-капков път. Ето за какво носенето на маски, недопускането скупчване на хора в затворени пространства, спазването на прецизна персонална хигиена и честата стерилизация на общоупотребими повърхности ограничи внезапно респираторните болести, в това число и сезонния грипа.

Ваксинирането е най-хубавата отбрана против грипните вируси. Противогрипните ваксини се ползват от десетилетия годишно по света на стотици хиляди хора от разнообразни възрасти.

Най-рискови за заболяване с тежко протичане и заплаха от смъртен излаз са възрастните лица над 65 година, както и лицата с хронични болести на дихателната, сърдечно-съдовата системи, с диабет, лица на хемодиализа и други

Важно е да се знае, че признаците на сезонния грип наподобяват тези при COVID-19. Грипът също е респираторно заболяване, което протича с температура, възпалено гърло, изнемощялост и кашлица. Заболяването с грип след прекарана коронавирусна зараза би се отразило съществено на възрастните хора, на жителите с хронични и съпътстващи болести, както и на бременните дами. За хората, преболедували COVID-19, чиято имунната система е доста отслабена, заразяването със сезонния грип крие огромни опасности.

Съгласно Кратката характерност на продукта имунизацията срещу COVID-19 се ползва в разстояние от 14 дни от друга ваксина.

Грипът е сезонна зараза и би трябвало да се имунизираме преди неговото идване. COVID-19 е пандемия, а имунизацията против коронавирусната зараза е допустима през цялата година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР