Тази година 22-то издание на София Филм Фест изненадва почитателите

...
Тази година 22-то издание на София Филм Фест изненадва почитателите
Коментари Харесай

Режисьорът на филма Силиконова душа за любовта, която се смяташе за табу

Тази година 22-то издание на София Филм Фест изненадва феновете си с един нетрадиционен документален филм, който самоуверено си разрешава да опише скритите истории на хора, които до скоро се смятаха за табу. Филмът " Силиконова душа " предизвика въпроси за бъдещето на обществото ни и човешките взаимоотношения, а героите в него избират да обичат, само че не човешки същества, а силиконови кукли. С режисьора Мелъди Гилбърт, известна с провокативната си документалистика, печелила десетки награди на международни кинофестивали, се срещна Боряна Черганова.

Още през 2007 година Холивуд прекрачи граници, считани до неотдавна за табу с кино лентата " Ларс и същинското момиче " с Райън Гослинг. Сега филмът " Силиконова душа " потегля по следите на действителни ориси, изменени вечно от компликацията да имат същински човешки взаимоотношения.
Мелъди Гилбърт - режисьор: Чух за това, че има хора, които живеят и се влюбват в силиконовите си кукли и си споделих, това е откачено, както и ти би си помислила. И не просто е шокиращо, те наподобяват действителни, чувството им е действително.
3 години са нужни на Мелъди Гилбърт, с цел да открие достоверните истории и да склони героите си да излеят най-интимните си секрети пред камерата ѝ.
Мелъди Гилбърт - режисьор: Това е моят основен воин Джак, той е бил женен преди за човешко създание. След това се дами за тази, защото връзките със брачната половинка му не вървят доста добре и открих, че има доста хора като него. Част от мен искаше да разбере за какво биха създали сходно нещо. Затова открих и други хора - във кино лентата има жена, която има 12 кукли, които са нейни приятелки, тъй като няма действителни другари, само че тя е и необикновен фотограф. Прави фотоси на хора и на кукли дружно, и не можеш да откриеш разликата. Погледнете ги, той се грижи толкоз добре за нея и има връзка с нея в съзнанието си и в действителност има вяра, че си приказват.
Отнема 3-4 месеца, с цел да се поръча онлайн. В поръчката можеш да сложиш каквото поискаш очи, форми, всичко, само че лишава към 3 месеца и 10 000 $.
Мелъди Гилбърт - режисьор: Във кино лентата също има дребни бебета, които имат същинска коса, наподобяват действителни, усещат се същински. Дават се на възрастни хора, които имат проблеми с паметта, Алцхаймер. Когато държат куклата, се усещат като че ли са майки още веднъж. Много е красиво.
Филмът предизвика въпросите могат ли човешките взаимоотношения да имат изкуствени заместители, за дълбочината на човешката самотност в днешния свят на високи технологии.
Мелъди Гилбърт - режисьор: Звучи откачено, само че когато гледате кино лентата и говорите с психолог разбирате, че същинската болест се назовава самотност. В доста от случаите като този с Джон, въпросът е дали бихте избрали да обичате някого или нещо, вместо нищо? Кое е по-доброто, да бъдете сами и да нямате нищо или да имате нещо, или някого, за който да се грижите. Мисля, че живеем живот, в който сме доста отдалечени един от различен и тъкмо в този момент доста хора се усещат по-комфортно с техните телефони, с избрани обекти, в сравнение с с хора. Всички се борим с това сега и мисля, че това, което се случва в нашето общество е, че това става все по-приемливо. И освен в Съединени американски щати, само че в Япония към този момент е обикновено да имаш кукла. Този филм е отражение на това, което се случва в нашето общество с навлизането на роботите и изкуствения разсъдък. Когато гледате кино лентата ще си зададете доста въпроси за това какво е бъдещето. Психологът във кино лентата споделя, че до 20 години това ще е изцяло обикновено да имаш кукла като тази и даже няма да ни прави усещане като нещо необичайно.В България доста от хората се усещаха тъжни, откакто гледаха кино лентата и си задаваха въпроса, кой ще се грижи за него, когато той остарее.
Филмът е признат с голямо любознание в Гърция, след международната му премиера, в българските киносалони към момента доста от феновете гледат на тематиката табу с горест само че и с въпрос " Кои сме ние, с цел да съдим какво избират да обичат другите...? "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР