Тазгодишният възход на американската валута до почти 17-месечен максимум къв

...
Тазгодишният възход на американската валута до почти 17-месечен максимум къв
Коментари Харесай

Крал долар внася светлина в европейските борсови индекси

Тазгодишният напредък на американската валута до съвсем 17-месечен най-много къв еврото насочи вложителите в акции да търсят компании, които ще се облагодетелстват от тази наклонност. Още повече, валутни анализатори предвиждат нови висоти за зелените пари, като  " Моргън Стенли " вещае еврото да падне до 1.10 щ. $. Което ще значи тлъсти облаги за най-едрите европейски експортьори и по-високи цени на фирмените им бумаги. 

Появата на разновидността " Омикрон " на COVID-19 сигурно е отказал някои вложители от рискови активи, само че тезата, че доларовата мощ устройва чудесно голям брой европейски компании остава в действие. Членовете на пан-европейския показател STOXX Europe 600 са проработили приблизително над 50% от приходите си от чужбина и Съединените щати са един от най-големите им пазари.

Стратези на " Голдмън Сакс груп " пресмятат, че всеки 10% спад на еврото прибавят по 2.5% към растежа на годишните приходи на показателя, в който " членуват " 600 компании с огромна, междинна и дребна пазарна капитализация от 17 европейски страни: Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство. Според много техни сътрудници пък в този момент е моментът да се подберат сдруженията, чиито облаги в по-голямата си част са в щатски долари.

Експерти показват, че силата на американските пари оказва помощ на акциите на европейски компании като производителя на самолети " Еърбъс ", на швейцарската фармацевтична група " Рош холдинг " и на записаната в Амстердам мултинационална автомобилна корпорация " Стелантис ". За " Еърбъс ", да вземем за пример, който продава самолетите си в долари и осчетоводява облагите си в евро, всеки цент смяна на валутния курс евро/долар оказва въздействие в размер на 130 млн. евро върху годишните му облаги, пресмята организация " Блумбърг " след разбор на салдото на конгломерата. 

Френската " Сосиете женерал " предлага производителите на първокласни артикули и очава STOXX Europe 600 да продължи възхода си и през 2022-а. Френските банкери плануват, че рекордните спестявания на семействата и по-слабото евро ще насърчат по-големите разноски за по-скъпи артикули. А това значи, че акциите на дистрибутора на първокласни спирти питиета " Реми Коантро " и на италианският производител на суперколи  " Ферари " ще продължат да нарастват. Книжата и на двете компании надвишиха облагите на STOXX Europe 600 през тази година, с растеж надлежно от 32% и 22% против 15.97% за пан-европейския базов показател. 

По оценка на " БНП Париба ", фирмите от сферата на строителните материали биха могли да завоюват от растящите жилищни цени в Съединени американски щати. Защото има голяма потребност да се попълнят запасите, които ще оказват помощ за облекчаване на търсенето на производителите и ще поддържат мощното ползване на строителния отрасъл.  

За по-дребните компании без изход на задгранични пазари обаче слабото евро е мощен срещуположен вятър в изискванията на едва възобновяване на европейското стопанство. Анализаторите не са уверени, че солидните печалби на експортьорите ще съумеят да извърнат хроничното закъснение на STOXX Europe 600 от американските базови показатели. 

По оценка на специалисти на " Саксо банк ", " структурният пробем на европейските акции е, че възвръщаемостта на капитала е по-ниска в сравнение с щатските компании ", заради което " Европа ще продължи да изостава от Съединени американски щати, без значение от цената на $ ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР