Тайванският производител на полупроводници TSMC проведе конференция в Япония, на

...
Тайванският производител на полупроводници TSMC проведе конференция в Япония, на
Коментари Харесай

TSMC потвърди, че през 2025 година ще започне производството на 2 nm полупроводници

Тайванският производител на полупроводници TSMC организира конференция в Япония, на която разгласи данните за финансовия триумф на компанията, проектите за новите линии за произвеждане, основани на усъвършенстваната 3nm софтуерен развой, и датата за стартиране на пазара на 2nm софтуерен развой. Масовото произвеждане на 3nm чипове е в ход от 2022 година насам. Обновеният 3nm развой N3E към този момент е получил техническо узаконяване и ще бъде разполагаем на клиентите през втората половина на 2023 година

През 2024 година ще бъде стартирана нова и усъвършенствана версия на софтуерния развой N3P, която ще предложи 5% нарастване на продуктивността, 5-10% понижение на потреблението на сила и 1,04 пъти по-висока компактност на чипа спрямо N3E. Поради огромното търсене от страна на автомобилната промишленост сега се създава специфичната технология N3AE. Това е модифицирана версия на N3, насочена към производството на полупроводници за самостоятелни системи за ръководство.

Що се отнася до новия 2 nm развой, подготовката върви по проект и новото произвеждане ще стартира през 2025 година TSMC ще се откаже от FinFET транзисторите в интерес на нанотехнологията. Усъвършенстваните индустриални линии за N2P и N2X ще стартират работа през 2026 година Вече е известно, че първият клиент на новите 2nm чипове ще бъде Apple, която има специфични съглашения с TSMC.

Компанията също по този начин продължава да усъвършенства съществуващата си софтуерна скица. Новата индустриална линия N4X (усъвършенстван 5nm процес) има 17% по-добра продуктивност и 6% по-висока компактност на чиповете спрямо главната линия N5.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР