Тайванският производител на чипове TSMC обяви във вторник, че ще

...
Тайванският производител на чипове TSMC обяви във вторник, че ще
Коментари Харесай

Тайванската компания за чипове TSMC инвестира €10 млрд. в Германия

Тайванският производител на чипове TSMC разгласи във вторник, че ще влага над 10 милиарда в Германия, с цел да построи цех в страната. Субсидията на немската страна е в размер на 5 милиарда евро, а немският министър на стопанската система Роберт Хабек назова решението на тайванската компания „ доказателство “ за конкурентоспособността на Германия.

TSMC, която е най-големият производител на чипове в света, ще построи и ръководи завода за микрочипове дружно с европейските компании Bosch, Infineon и NXP, които ще държат по 10% от завода.

Инвестицията ще докара до разкриването на към 2000 работни места. „ С инвестицията на TSMC различен световен състезател в полупроводниковата промишленост идва в Германия. Това демонстрира: Германия е привлекателно и конкурентно място, изключително за основни технологии като микроелектрониката “, сподели Хабек.

Правителството ще даде зелена светлина на плана по бърза процедура и се чака началото на производството да стартира през 2027 година Заводът ще създава чипове най-много за немската автомобилна промишленост.

Германия чака огромни вложения на стойност 80 милиарда евро, макар забавянето на стопанската система. Министър на стопанската система Роберт Хабек акцентира мощните страни на немската стопанска система и сподели, че се възнамеряват огромни вложения от към 80 милиарда евро.

През 2021 година международното произвеждане на коли се срина с 26% заради дефицит на чипове, като немската автомобилна промишленост беше наранена изключително мощно. Тъй като полупроводниците се смятат за основни съставни елементи за цифровия и зелен преход, Европейски Съюз ги разгласи за приоритет и одобри Закона за чиповете, с цел да обезпечи достъп до тях.

Целта е да се усили европейското произвеждане на чипове, като Европейски Съюз се стреми да удвои каузи си в международното произвеждане от сегашните 9% до 20% до 2030 година За задачата ще се употребява финансова мощност от 43 милиарда евро.

Законът за чиповете също понижава регулациите в Европейски Съюз за държавна помощ и разрешава по-гъвкави подходи за субсидиране на планове за произвеждане на полупроводници.

„ Стабилното локално произвеждане на полупроводници е от изключително значение за нашата световна конкурентоспособност, защото полупроводниците поддържат нашия свят работещ и вършат трансформацията към климатична индиферентност допустима преди всичко: без тях нито един компютър не работи, нито една кола, нито вятърни, нито слънчеви централи може да създава сила “, сподели Хабек.

Инвестицията на TSMC ще даде „ значителен принос за обезпечаване на доставките на полупроводникови чипове в Германия и Европа “, добави той.

Германия неотдавна съумя да притегли редица от най-големите международни производители на чипове. През юни Intel разгласи построяването на най-модерния цех за чипове в Магдебург и разгласи инвестиция от 30 милиарда евро в подмяна на 10 евро държавни дотации.

По сходна скица американският производител на чипове Wolfspeed разгласи инвестиция от 2.5 милиарда евро в Германия, а Infineon стартира построяването на своя цех за 5 милиарда евро през май. Всички те получиха огромна държавна помощ против заричане за вложение в Германия.

Критиците се притесняват, че необятното потребление на дотации от Германия може да подкопае единния пазар и ще бъде от изгода за страните от Европейски Съюз с най-голяма финансова мощност. Привържениците на обширната държавна помощ, въпреки това, споделят, че Европа не би била конкурентоспособна в интернационален проект без нея заради високите цени на силата.

*Източник:
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР