Тайванските власти няма да изпратят официална делегация за откриването или

...
Тайванските власти няма да изпратят официална делегация за откриването или
Коментари Харесай

Тайван бойкотира Олимпиадата в Пекин

Тайванските управляващи няма да изпратят публична делегация за откриването или закриването на Зимните олимпийски игри в Китай заради строгия надзор на пандемията и спиранията на полетите за страната. Това оповестиха от управителният орган по спортните въпроси на самоуправляващия се остров, представени от Агенция Франс Прес.

Решението идва в миг, когато връзките сред Пекин и Тайпе са най-ниските си от десетилетия, като Китай ускорява военния и стопански напън при президента Си Дзинпин.

Спортната администрация на Тайван съобщи късно в петък, че нейната 15-членна делегация няма да участва на церемониите по откриването и закриването заради " предварителна защита на пандемията и написания на полетите ".
 Тайван настръхна против поредна провокация на китайските Военновъздушни сили
Тайван настръхна против поредна провокация на китайските Военновъздушни сили

39 китайски самолета са навлезли в територията на островната страна

Неговият дребен зимен екип, който включва четирима спортисти , ще лети за Китай от Съединените щати, Швейцария и Тайван, прибавя администрацията в изказване.

" Според политиката за попречване на пандемия и влизане на събитието, полетите бяха поправени и забавени и не всички можеха да дойдат в Пекин до церемонията по откриването на 4 февруари. "

Авторитарният Китай преглежда демократичния Тайван като своя лична територия и даде обещание един ден да го превземе със мощ , в случай че е належащо.

Китай прекъсна формалната връзка с държавното управление на президента Цай Ин-уен от 2016 година, защото тя счита Тайван за към този момент суверенна нация.

Последният път, когато Пекин беше хазаин на олимпиада през 2008 година, връзките с Тайван бяха доста по-топли и бе изпратена огромна делегация.

Тайван и Пекин спорят от десетилетия за представителството на Олимпиадата.

От 1981 година Тайван има съглашение с Международния олимпийски комитет да се състезава под името Китайски Тайпе.

Това беше компромис, който ще разреши на Тайван да се състезава в спорта, без да се показва като суверенна нация.
 Съединени американски щати с предизвикателство към Китай: Поканиха Тайван на формален конгрес
Съединени американски щати с предизвикателство към Китай: Поканиха Тайван на формален конгрес

Събитието ще бъде тест за задачите на Байдън



На 6 декември Съединените щати оповестиха дипломатически протест на Олимпийските игри в Пекин, което включва отвод да разрешат на публични лица да пътуват до Китай.

В същото време в Игрите ще взе участие и тимът от спортисти. Вашингтон уведомява съдружниците си за проектите си, а по-късно Австралия и Англия публично поддържаха самодейността на Съединени американски щати.

Япония и Дания отхвърлиха да изпрати публична делегация на Олимпийските игри в Пекин поради обстановката с човешките права в Китай.

В отговор Китай назова сходно решение в несъгласие с Олимпийската харта за политическа операция и даде обещание да предприеме контрамерки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР