Тайван създаде работна група, която да извлече поуки от изненадващата

...
Тайван създаде работна група, която да извлече поуки от изненадващата
Коментари Харесай

Тайван създава работна група за проучване на войната между Израел и Хамас

Тайван сътвори работна група, която да извлече поучения от изненадващата офанзива на палестинското придвижване " Хамас " против Израел, съобщи в през днешния ден министърът на защитата Чю Куочен, съгласно който разузнаването е от основно значение за предотвратяването на война, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 262
Тайван, за който Китай претендира, че е негова територия, е подложен на все по-голям боен и политически напън от страна на Пекин, в това число при двете огромни китайски военни учения наоколо до острова от август 2022 година насам, което ускорява страховете от спор, който би имал световни последствия. 

Въпреки че има огромни разлики сред опасността, пред която Тайван е изправен в лицето на Китай, и това, което се случва сред Израел и " Хамас " - Китай да вземем за пример би трябвало да прекоси целия Тайвански пролив, с цел да нахлуе на острова - войната насочи вниманието към опцията за китайска офанзива. 

Чю, запитан от публицисти в Народното събрание какви уроци е научил Тайван от спора на Израел с палестинските бойци на " Хамас ", съобщи, че министерството е основало работна група, която да следи обстановката. 

" Първоначалният (урок) е, че работата с разузнаването е доста значима. С помощта на разузнаването могат да се извършат редица контрамерки. Войната може даже да бъде избегната ", споделя Чю. Той съобщи, че боевете сред Израел и " Хамас " демонстрират ужаса на войната и макар че военните работят за повишение на бойната подготвеност, това няма да докара до спор.

" Общите упования на всички са войната да бъде избегната ", сподели той.  

Правителството на Тайван осъди нападението на " Хамас ", а президентката Цай Ингвен съобщи, че Тайван остава " зает да работи със съидейници в битката със заканите и насилието и да пази свободата и демокрацията ", написа Българска телеграфна агенция.

През януари в Тайван ще се произведат президентски и парламентарни избори, които главната опозиционна група - консервативната партия " Гоминдан " - показва като избор сред войната и мира. " Гоминдан " упреква ръководещата лявоцентристка Демократическа прогресивна партия (ДПП), че е довела Тайван до ръба на войната, като съзнателно е предизвикала Пекин, което тя изрично отхвърля.

В неделя ръководителят на " Гоминдан " Ерик Чу съобщи, че случилото се в Израел е " предиздвикало всички да почувстват какво значи да бъдеш застрашен от война ". " Вярваме, че мирът през Тайванския пролив е това, което всички чакат. Никой тайванец не желае да види войната ", сподели Чу, чиято партия обичайно поддържа тесните връзки с Пекин.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР