Тайван официално откри представителство в Сомалиленд, независима държава, намираща се

...
Тайван официално откри представителство в Сомалиленд, независима държава, намираща се
Коментари Харесай

Тайван отвори представителство в Сомалиленд

Тайван публично откри посланичество в Сомалиленд, самостоятелна страна, намираща се в Източна Африка, в границите на интернационално приетите граници на Сомалия.

Церемонията по откриването бе водена от Лу Чен-хуа, делегат на Тайван в Самлиленд, и Ясин Хаги Мохамуд, външен министър на Сомалиленд, обявиха от тайванското външно министерство.

По време на събитието бе пуснато авансово записано известие от президента на Тайван Цай Ин-уен, а министърът на външните работи Джоузеф Ву направи изказване във видеоразговор.

Двете държавни управления подписаха съглашение за техническо съдействие, като Тайван ще изпрати техническа задача в Харгейса, която ще бъда ангажирана да работи по разнообразни планове.

Във видеосъобщението на Цай, което бе споделено в нейния профил във Фейсбук, тя съобщи, че другарството сред Тайван и Сомалиленд се основава на общите полезности като независимост, народна власт, правдивост и върховенството на закона.

Тя сподели още, че Тайван се ангажира да работи със Сомалиленд в области като селското стопанство, рибарството, енергетиката, публичното опазване на здравето, образованието и осведомителните и информационни технологии.

На свойред Ву даде дума да „ разшири и задълбочи “ съдействието сред Тайпе и Харгейса, почнало през 2019 година

Понастоящем Тайван има дипломатически връзки единствено с 15 страни в света, като се бори за интернационално самопризнание, противопоставяйки се на натиска на Китай.

На 1 юли тази година по време на конференция Джоузеф Ву заяви,че Тайван и Сомалиленд са подписали съглашение за продан на представителства. Китай изрази неодобрението си, защото счита Тайван за част от своята територия, без значение че Република Китай (Тайван) не е бил под юрисдикцията на Китайската национална република (Китай) от 1949 година насам.

Междувременно Мохамед Омар Хаги Мохамуг, първият представител на Сомалиленд в Тайван, дойде по-рано този месец в Тайван. Все още не е известно по кое време Сомалиленд ще отвори своя офис в страната.

Сомалиленд разгласи самостоятелност през 1991 година след гражданската война в Сомалия. Той също не е приет като обособена страна в интернационалната общественост, само че има задгранични задачи в към дузина страни, съгласно уеб страницата на външното министерство.

Въпреки че Тайван има единствено 15 дипломатически съдружници, той поддържа стопански и културни служби допълнително от 50 страни по света.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР