Тайсън затваря четири завода поради спад в продажбите на пилешко месо

...
Цените на пилето падат. Това е добра новина за хората,
Коментари Харесай

Цените на пилето падат. Това е добра новина за хората, които ядат пиле, но лоша новина за Tyson Foods.

Месопреработвателят, който доставя около една пета от говеждото, свинското и пилешкото месо в Съединените щати, каза в понеделник, че затваря четири завода за пиле - два в Мисури, един в Индиана и един в Арканзас - след намаляващи приходи от пилешко месо. Базираната в Арканзас компания преди това обяви две отделни затваряния през пролетта.

Компанията отчете печалбите за тримесечието, приключващо на 1 юли които показаха, че приходите от пилета са спаднали с около 3,5%.

Обемите всъщност се повишиха, но цените паднаха с 5,5%.

В САЩ като цяло по-слабото търсене в търговията на дребно плюс малко отстъпки в ресторантите дръпнаха цените на месото от пилешки гърди без кост през второто тримесечие, според доклад на Rabobank от юли. Цените на пилешките гърди са намалели с 60% в сравнение с второто тримесечие на миналата година, когато бяха на рекордни нива, поради по-голямото предлагане на пилешко месо и изобилие от алтернативи като смляно говеждо месо , според доклада.

Съоръжението на Тайсън в Ноел, Мисури, през юни 2020 г. Съоръжението на Тайсън в Ноел, Мисури, през юни 2020 г. Nathan Papes/Springfield News-Leader/Imagn

Изпълнителният директор на Tyson Дони Кинг посочи тези пазарни условия, когато обсъждаше спада на продажбите на пиле на Tyson по време на разговор с анализатор в понеделник.

„Пазарните условия при пилешкото месо все още са изправени пред предизвикателства, като цените на суровините при повечето разфасовки остават значително по-ниски в сравнение с миналата година“, каза той.

Бяха няколко тежки години за Тайсън на кокошарския фронт. „Имахме редица пристъпи и започвания от страна на развъдчиците да изискваме“, каза Кинг. Преди няколко години Тайсън каза, че има „неочакван спад“ в излюпванията поради видовете петли, които използва. И тогава, по празниците, търсенето падна под очакванията.

„Ноември и декември бяха по-меки, отколкото очаквахме или планирахме за прясното пиле на дребно“, каза Кинг по време на разговор с анализатори през февруари, обсъждайки резултатите за последното тримесечие на 2022 г. Това означаваше свръхпредлагане и в резултат на това по-ниски цени.

Оттогава „съобразихме нашето предлагане с нашето търсене“, каза Кинг в понеделник. „Ние сме на прав път.“

Закриване на заводи

През март компанията обяви затварянето на един завод за преработка на пилешко месо в Глен Алън, Вирджиния, и друг във Ван Бурен, Арканзас. Общо той съкрати близо 1700 работници като част от затварянето. Съобщението в понеделник води до шест затваряния, обявени тази година.

„Съоръженията, които затваряме… [са] обикновено по-малки по мащаб и се нуждаят от голям капитал, за да бъдат жизнеспособни“, каза Кинг. Той приписва автоматизацията, наред с други фактори, за това, че позволява на компанията да затвори съоръжения, като същевременно поддържа точното количество доставки. Тайсън не споделя броя на работните места, засегнати от четирите затваряния, обявени днес, каза представител на CNN в понеделник.

Компанията вижда предизвикателства и в други части на бизнеса. Обемът и цените на свинското месо паднаха. Цените на говеждото се покачиха, но обемите също намаляха.

Тайсън може да предприеме действия от тази страна на бизнеса, каза Кинг. „Не ви казвам, че не гледаме на говеждото и свинското по същия начин, както гледахме на пилешкото“, каза той пред анализатори. „Оценяваме всичко.“

Тайсън (TSN) отчете тримесечнипродажби, които са намалели с 3%, в сравнение със същия период на миналата година. Компанията отчете загуба от 417 милиона долара. Тайсън (TSN) се сринаха с около 6% в търговията в понеделник.

Tyson каза през април, че ще съкрати около 15% от висшите ръководни позиции и 10% от корпоративните роли.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР