Тайнствената история на Америка отново ме зове. Ето, че след

...
Тайнствената история на Америка отново ме зове. Ето, че след
Коментари Харесай

Бляскавият град на инките Мачу Пикчу в Перу ще помага да се проучи българският Перперикон

Тайнствената история на Америка още веднъж ме зове. Ето, че след огромното ми странствуване в Мезоамерика през 2017 година, на 6 април 2023 година поемам към Южна Америка в джунглите на Боливия и Перу и към високите върхове на Андите. Този път цел е великата цивилизация на инките – Наска, Куско и, несъмнено, блестящата им планинска крепост Мачу Пикчу. Още преди четвърт век нашите публицисти нарекоха разкривания от мен скален град в Родопите Перперикон „ българския Мачу Пикчу ”. Междувременно огромна част от него бе проучена посредством огромни разкопки, финансирани от българската страна. И към този момент е толкоз прочут, че водещи международни учени като видния английския откривател Филип Кар-Гом в действителност го подреждат в своите ранглисти до фамозния град на инките. Сега следва да се видят приликите и разликите сред двата скални града, отдалечени на хиляди километри един от различен.



В Индокитай

 Читателите знаят, че във времето, когато не изследвам прелестните археологически монументи в България, обичам да странствувам по света. Разбира се, водещо в моите пътувания е проучването на предишното на разнообразни нации. Това ме води в забравените градове на кхмерите в Камбоджа, по следите на първите хора в Танзания и Кения, край превъзходните храмове на Индия, Китай, Виетнам, Бирма, Шри Ланка и на редица други места. А в доста от тези случаи тези пътешествия се трансфораха в пътеписни книги, разказващи за другите човешки култури.



Пред Сфинкса в Египет

 Именно такава бе оповестената през 2019 година книга „ Индиана Джоунс в храма на ягуара ”, водеща читателите измежду паметниците на невероятната цивилизация на маите в Мезоамерика – днешните страни Мексико, Гватемала и Хондурас. А в този момент следва да се срещна и с другата велика американска просвета – тази на инките. И се надявам от това да излезе още една забавна книга.



 Сред цивилизацията на маите в Гватемала

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР