Тайно досие на ФБР за водача на движението за граждански

...
Тайно досие на ФБР за водача на движението за граждански
Коментари Харесай

Тайно досие на ФБР уличава Мартин Лутър Кинг в участия в оргии и връзки с комунистите

Тайно досие на ФБР за лидера на придвижването за цивилен права Мартин Лутър Кинг излезе из масива разкрити в края на октомври документи, свързани с убийството на 35-ия американски президент Джон Кенеди. В него се твърди, че той е имал редица връзки и други " полови отклонения ", както и връзки с Комунистическата партия, написа Би Би Си.

Документът е с дата единствено три седмици преди убийството на доктор Кинг през април 1968 година

Президентът Кенеди не се загатва в документа. Не е ясно за какво той е бил защитаван в загадка близо 50 години.

Няма и доказателства, че изказванията са били доказани.

Корицата демонстрира, че е документите са били преглеждани през 1994 година от работна група на ФБР по отношение на убийството на Кенеди и че тя е заключила, че досието не би трябвало да бъде разкрито.

Много от обвиняванията в отчета наподобява са отправени на база персонални диалози сред други хора, докладвани са от трети лица.

Според едно от тях Кинг е имал държанка в Калифорния, от която е имал дете - то е отправено от " доста виновен човек от Лос Анджелис, който заема позиция, на която би могъл да знае ".

Сред другите обвинявания са, че е бил заобиколен от съветници, свързани мощно с Комунистическата партия в Съединени американски щати, както и че изказванията му постоянно са били подкрепяни от симпатизанти на комунистите. Твърди се още, че е бил скришен последовател на комунизма, " същински болшевик ". Сред обвиняванията има и изказване, че е взел участие оргии, да вземем за пример в двудневна пиянска оргия с проститутки във Вашингтон през януари 1964 година, че е принуждавал млади дами да вземат участие, че е имал любовни афери с четири дами, в това число фолк певицата Джоун Байез.

Списъкът с изказванията евентуално би бил доста проблематичен за водача и герой за цивилен права, в случай че бе огласен през 1968 година, написа Би Би Си.

Голяма част от документите обрисуват Кинг като инструмент на комунистическата партия. Те показват в извънредно неприятна светлина Нобеловия лауреат за мир със сериозен принос за приемането на Закона за гражданските права 4 години по-рано.

Не е изцяло ясно за какво досието е основано, само че няколко от общо 20-те страници се отнасят до плана на Кинг " Вашингтонска пролет ", показан месеци след съставянето на досието.

Въпреки репутацията на Кинг като прелестен представител, в досието се твърди, че всичко, което е казвал, е било одобрявано авансово от съветници.

" Кинг мисли толкоз постепенно, нормално не е квалифициран да направи изказване без помощта на някой различен ", написа в документ.

По отношение на комунизма се споделя: " Кинг е откровен болшевик, който го е изучавал (марксизма), има вяра в него и се съгласява с него, само че поради това, че е набожен чиновник, не смее да го каже обществено ".

Твърденията за половия живот на Кинг, учредени на клюки, са събрани в последните две страници. 

Ма̀ртин Лу̀тър Кинг Младши (на британски: Martin Luther King, Jr.) е американски свещеник и държавник и един от водачите на Афроамериканското придвижване за цивилен права. Кинг става баптистки свещеник и още при започване на своята кариера става бранител на гражданските права,[1] трансформирайки се с времето в една от иконите на американския прогресивизъм.

Мартин Лутър Кинг управлява Автобусния протест в Монтгомъри през 1955 година, а две години по-късно взе участие в основаването на организацията Конференция на южните християнски водачи, на която става пръв ръководител. През 1963 година с неговите старания е проведен известният Поход до Вашингтон по време на който произнася емблематичната си тирада „ Имам една фантазия “. В нея той прокламира разширението на обсега на обичайните американски полезности, включвайки в него визията за общество, игнориращо цвета на кожата. С тази тирада Кинг утвърждава своята известност на един от най-значимите оратори в американската история.

През 1964 година Мартин Лутър Кинг става най-младият лауреат на Нобелова премия за мир за неговите старания за унищожаване на сегрегацията и расовата дискриминация посредством гражданско непокорство и други ненасилствени средства. В последните години от живота си той насочва напъните си към битката с бедността и прекратяването на Виетнамската война. Кинг е погубен на 4 април 1968 година. Посмъртно е награден с Президентския орден на свободата (1977) и със Златния орден на Конгреса (2004). През 1986 година годишнината от раждането на Мартин Лутър Кинг е оповестена за формален празник, отбелязван на третия понеделник на месец януари.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР