Тайният код на писателя разкрива мрачни спомени от детството Владимир

...
Тайният код на писателя разкрива мрачни спомени от детството Владимир
Коментари Харесай

Набоков е Лолита

Тайният код на писателя разкрива мрачни мемоари от детството
Владимир Набоков е човек, който вечно ще остане в историята със своята известна " Лолита ". Историята на нимфетката, която съумява да покори сърцето на своя по-възрастен пастрок, разделя американската аудитория. Мнозина са шокирани от творбата, броят на недоволните също е огромен, а една не дребна част от читателите са на мнение, че тази книга би трябвало да бъде неразрешена.

През идващите години, когато Набоков прави възторг, мнозина стартират да го подозират в педофилски пристрастености. Авторът е заставен да споделя доста пъти по какъв начин се е въодушевил и от кое място е събирал информация.

Вера Набокова също споделя, че Владимир се е возил в рейс с ученички, потвърждавайки, че е изпращал щерка си, а до момента в който е бил на задната седалка, записвал всички диалози с детайлности. По-късно се ориентирал към детските площадки, а в някакви по-късни изявленията е твърдял, че се е срещал с педофили, с цел да запише тяхната история и да сътвори съвършения " антигонист ".

Моника Згутсова наблюдава живота на Набоков и неговата брачна половинка, само че до момента в който има проекти да сътвори биографична книга, попада на един изключително забавен детайл - Набоков може би споделя своята персонална история в " Лолита ".

Сред всички конспирации към " Лолита ", тази също е подкрепяна от доста читатели. Той в никакъв случай не приказва за фамилията си и отхвърля да прелиства спомените. Дяволът се крие в детайлите, а детството на дребния Владимир идва с една изключително любопитна история.

Семейството на Набоков прекарва огромна част от летата във Вяра. Лятната вила с голям двор разкрива неповторима панорама към покрайнините на Санкт Петербург. След следващия изобилен обяд, съветското семейство взема решение да излезе на верандата, с цел да пие кафе - остаряла съветска традиция, траяла до революцията.

Владимир също е в компанията на фамилията си през далечната 1907 година, тогава на едвам 8 години. Грижата за него е поверена на вуйчо Василий Рукавишников - посланик с изключително съществени благосъстояния и впечатляваща чудатост. Малкият Владимир го назовава " вуйчо Рука " и го помни като доста грациозен мъж, който постоянно носи своята цигулка и скъпо сиво палто. От време на време чете поеми, а когато е в въодушевление - свири.

Вуйчо Рука предлага на Владимир да останат в слънчевата столова, до момента в който възрастните излизат на терасата. Малкият Набоков е настанен в скута на вуйчо си и почнал да получава изключително внимание. Владимир си спомня, че вуйчо Рука шептял всякакви думи в ухото му, а той се изчервявал, въпреки и да не разбирал всичко.
 Първите читатели на
Първите читатели на " Лолита " в Лондон - 1959 година
Снимка: Getty Images
Спомените са нежни, само че Набоков споделя, че се почуствал доста омекотен, когато татко му влиза в стаята. Владимир Дмитриевич постоянно се е стремял да държи сина си надалеч от Рукавишников, макар голямата му благотворителност и внимание. Владимир е изпратен в стаята си, а вуйчо Рука отива при възрастните.

Вечерта за дребния Владимир не е лека. Вуйчото се завръща и демонстрира интерес към сбирката от пеперуди на дребния Владимир. Двамата преглеждат експонатите, а Рукашников не стопира да целува племенника си по бузките. Историята звучи скандално, само че е записана в биографията на писателя.

Освен целувки, писателят си спомня, че е бил докосван и чувството комбинирало изненада, позор и напрежение. Никой не може да бъде безапелационен за събитията по-късно, а и Набоков не е бил толкоз прям в своята лична биография. Това надалеч няма да е последната среща сред двамата.
 Семейство Набокови честват оперния дебют на Дмитри - 1962 година
Семейство Набокови честват оперния дебют на Дмитри - 1962 година
Снимка: Getty Images
След публикуването на " Лолита ", множеството читатели постоянно са имали необикновен интерес към героинята, която въодушевява този завладяващ публицист, кадърен да обърне обществото с хастара на открито. Моника Згутсова вижда впечатляващи прилики сред детството на писателя и неговата нимфетка.

Странно е, че никой не е обърнал внимание на тях и в този момент, по-късно повече проучвания, авторката показва най-важната и забавна интрига от света на литературата, както и от персоналния живот на Набоков.

Достатъчно е да наблюдавате персоналната история в книгата " Памет, приказва " и ще откриете следния текст в 3-та глава:

" Вуйчо Рука се появи в детството ми, той принадлежеше в света на играчките, книгите с гей фотоси и черешовите дървета с черни плодове. Когато бях на 8-9 години, той постоянно ме слагаше на колене, откакто обядвахме. Подрусваше ме на коляно, пипаше ме, а аз се притеснявах доста от обстоятелството, че прислужниците разчистваха масата и аз оставах незабележим за тях. Почувствах се омекотен, когато татко ми го извика от терасата. "
 Снимка: Getty Images
 

Набоков приказва за това " топло " отношение в продължение на 3-4 години и ясно акцентира, че е имало необичайно и даже плашещо държание. На 11-12 години, Владимир посреща вуйчо си на гарата, гостът изявил предпочитание да почива в своята лятна резиденция - прилежаща на семейство Набокови. Вуйчо Василий бил мощно отчаян, че неговият любим е станал бледен и елементарен. На 15-годишна възраст Владимир схваща, че ще наследи имението на вуйчо си, както и неговите благосъстояния.

Нещо сходно се случва и с Лолита. В края на книгата излиза наяве, че Хъмбърт открива своята пораснала нимфетка, която е на към 17 години, омъжена и бременна. Хъмбърт също я вижда бледа, смазана от темпото на живота и ѝ дава голяма сума пари за сватбата ѝ. Лолита не съумява да се наслаждения на благосъстоянието, тъй като умира по време на раждането.

Нещо сходно се случва и с наследството на Владимир Набоков. Той в никакъв случай не съумява да се възползва от него и постоянно се майтапи, че вуйчо му остава капитал от няколко милиона $. Имотите умират дружно с съветската аристокрацията. Болшевишката гражданска война е безмилостна и конфискува всички парцели.
 Снимка: Getty Images
Семейството бяга зад граница и употребява последните средства от богатия родственик за естествен живот. Парите на Василий Рукавишников заплащат за по-добър живот, както и образованието на Владимир.

Преживяното с вуйчо Рука се трансформира в фикс идея и това може да се наблюдава в ранното творчество на писателя. Първо написа " Магьосникът " - ранна и несполучлива версия на бъдещия книжовен шлагер. След невероятния триумф на " Лолита ", тематиката не се сменя и Набоков продължава да написа за малтретирането на деца, този път в друга творба  " Блед огън ".

Има подозрителни прилики в заглавието на множеството книги на Набоков, както и на описанието в личната му биографична книга. Вуйчо Рука също назовава своя любим - обикновен и бледен. Във всяка една от трите книги, Набоков излива своя негативизъм и ненавист към тези, които смеят да посегнат на деца.
 Снимка: Getty Images
Моника Згутсова подозира, че единствено Вера Набокова знае мъчителната истина, грижовно крита от нейния брачен партньор. Биографията му дава доста бегли елементи и е написана непретенциозно, съвсем подминавайки този миг от живота. Спомените на Катерина Рийс Пебълс са малко по-различни. Тя е имала къса връзка с руснака и си спомня, че Владимир е има мощно привличане към млади дами, само че остава на светлинни години от Хъмбърт.

Писателят стартира да търси трескаво информация и за случая " Сали Хорнър ". Отвличането на дребното момиче е едно от най-тежките закононарушения през 40-те години. Набоков купува всеки вестник, където може да открие повече информация за случая. Търсел е още информация, с цел да направи идващия си шлагер по отношение на педофилята, само че не съумява, той ще се роди от ръцете на Сара Уайнман, която ще направи поклон и ще кръсти книгата си - " Истинската Лолита ".

Набоков доста добре играе с думите и оставя скрити послания. Достатъчно е да се познава и неговия персонален креативен път, с цел да се открият сигналите. Всяка нова глава на " Лолита " стартира с:

" Дами и господа от правосъдното жури "

Владимир ясно показва, че читателите ще бъдат хората, които ще дефинират присъдата. Вярваме или не, Набоков оставя задоволително сигнали, с цел да накара всеки негов четец да чете сред редовете.
 Доминик Суан и Джереми Айрънс на фотосите на
Доминик Суан и Джереми Айрънс на фотосите на " Лолита " -
Снимка: Getty Images
Вуйчо Василий наподобява доста на Хъмбърт, той е грамотен, с остро възприятие за комизъм, в нито един миг не се трансформира в изверг, както мнозина са очаквали. Набоков ясно изяснява, че множеството полови насилници не наподобяват като чудовища, а доста постоянно са хора, с които може да се разминете на улицата и в никакъв случай да не заподозрете тяхната тъмна страна.

Вуйчо Рука е на 37 години, когато Набоков е на 12 години, Хъмбърт и Лолита са на същата възраст, когато се срещат във въпросната творба. Хъмбърт е разказан като грамотен и вселенски човек, привличан най-често от френската просвета. Вуйчото на Набоков не владее толкоз съвършено френски, само че постоянно се пробва да го включи и употребява в своята тирада.

Твърдението, че Набоков е прикрит педофил е малко пресилена, Згутсова вижда прекалено много прилики сред двата случая, а странните интимни връзки сред Набокови са пословични. Дядото на Владимир Набоков се дами за дъщерята на своя ухажор, с цел да може по този начин да резервира връзката си и да не се постанова да се оправдава пред обществото.

Тайната в никакъв случай няма да бъде разгадана, мнозина не престават да имат вяра, че Набоков не е педофилът, а жертвата в своя най-хубав разказ. За страдание няма по какъв начин да знаем истината, Василий Рукавишников умира доста преди своя племенник. Владимир Набоков също завършва своя креативен път и през целия си живот не приказва чак толкоз за Русия и своето персонално семейство. Остава единствено този чудноват код в биографията му, отрязъци на остарели изявленията и думи, подсказващи постоянно за втори смисъл.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР