Тайната на вкусния печен на скара калкан всъщност е в

...
Тайната на вкусния печен на скара калкан всъщност е в
Коментари Харесай

Калкан, печен на жар

Тайната на вкусния печен на скара калкан в действителност е в соса

Необходими Продукти

● калкан - 1 риба (около 1 кг)
● зехтин - 50 мл.
● масло - 2 с.л. меко
● бяло вино - 125 мл.
● оцет - 3 - 4 с.л.
● чесън - 3 скилидки
● дафинов лист - 1 бр.
● кайенски пипер - 1 изсъхнало чушле, по избор
● черен пипер - на усет
● сол - на усет
● магданоз - 3 с.л. раздробен

Начин на подготвяне

Напалете скарата, като изчакате да остане на живи въглени. Изключително целесъобразно е въглищата да са дървени, а в случай че са дъбови - най-добре.Това ще придаде спомагателен мирис на калкана и ще се слеят ароматите на море и гора.

Поставете скарата (намазнена) на междинна позиция или малко под междинната, в случай че обичате леко прегорели крайчета. Най-удачно е да ползвате двойна скара с ръкохватка, в която да прищипете рибата и по този начин обръщането да стане по-лесно.

Почистете рибата от вътрешностите, измийте и подсушете. Тъй като за скарата употребяваме огромен калкан, чистенето може да се окаже сложна задача, по тази причина може да помолите да го създадат в рибарския магазин, от кое място го закупите.

Изпечете морския подарък цялостен за 10 минути от всяка страна. Зависи от размера на калкана, по тази причина е хубаво да го наблюдавате. Ако вашият е дребен, наложително редуцирайте времето за готвене, с цел да не стане изсъхнал. Имайте поради и че след премахване от огъня рибата ще продължи да се готви още до момента в който е гореща.

След като обърнете един път, направете сосчето, с което ще я залеем. За задачата загрейте маслото и зехтина и в тях пуснете дафиновия лист и лютото чушле. Сложете чесъна на филийки и запържете за кратичко. Налейте виното и изчакайте да се редуцира на половина, след което отстранете от огъня и сипете оцета, сол, черния пипер и накълцания магданоз. С количествата можете да варирате съгласно усета си.

Готовата печена риба положете в огромно плато и залейте с топлия сос, отстранявайки дафиновия лист.

Това е обичан мой способ за поднасяне на каквато и да е бяла риба на скара като със детайлите за сосчето не спирам да опитвам добавяйки или заменяйки всякога по нещичко и споделяйки го със вас!

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР