Тайландската партия Pheu Thai се присъединява към провоенни партии в коалиция, за да сформира ново правителство

...
Тайландската популистка партия Pheu Thai казва, че планира да състави
Коментари Харесай

Тайландската популистка партия Pheu Thai казва, че планира да състави ново правителство с 11 партии коалиция, която включва две провоенни партии, свързани с отиващия си премиер Прают Чан-оча

От JINTAMAS SAKSORNCHAI Associated Press, 21 август 2023 г., 6:51 ч. Избори през май. Лидерът на Pheu Thai Chonlanan Srikaew каза, че коалиционните партньори са се съгласили да номинират имотен магнат Srettha Thavisin за нов лидер.

Pheu Thai завърши втори на изборите, но получи шанс да състави правителство, след като членовете на консервативния неизбран Сенат многократно блокираха изненадващия победител, прогресивната партия „Движение напред“. И двете камари на парламента гласуват заедно за министър-председателя съгласно конституцията, прилагана от военните, в споразумение, предназначено да защити консервативното управление, подкрепяно от военните.

Много членове на Сената, назначени от водено от Prayuth военно правителство, се противопостави на лидера на Move Forward Пита Лимджароенрат като министър-председател поради призива на неговата партия за реформа на закон, който забранява клеветата на кралското семейство на Тайланд. Критиците казват, че законът, който предвижда наказание до 15 години затвор, е бил злоупотребен като политическо оръжие. Сенаторите, подобно на армията, се възприемат като пазители на традиционните консервативни роялистки ценности.

Pheu Thai тогава изключи Move Forward от своята коалиция, заявявайки призива на партията за реформа на кралският закон за клеветата направи невъзможно събирането на достатъчно подкрепа от други партии и Сената за одобряване на нов министър-председател.

Коалицията, ръководена от Pheu Thai, има 314 места в 500-членната Камара на представителите и се нуждае от известна подкрепа от Сената, за да постигне мнозинство в комбинирания парламентарен вот.

Движение напред заяви, че няма да подкрепи нито един кандидат за министър-председател от коалиция, която включва партии от отиващото си правителство, подкрепяно от военните.

Pheu Thai обяви в понеделник, че коалицията му включва две подкрепяни от военни партии - Palang Pracharath с 40 места и United Thai Nation с 36 места. И двамата са свързани с Прают, който остава на власт, откакто ръководи военен преврат през 2014 г. като началник на армията.

Pheu Thai е последната от поредица от партии, свързани с бившия министър-председател Таксин Шинаватра, милиардер популист, който беше свален от власт чрез военен преврат през 2006 г. Превратът предизвика години на катаклизми и разделение, които противопоставиха предимно бедното, селско мнозинство на север, което подкрепя Таксин, срещу роялистите, военните и техните градски поддръжници.

Pheu Thai беше силно критикуван от някои от поддръжниците си за отстъпление от предизборното обещание да не се обединяват с провоенни партии.

Таксин и дъщеря му Паетонгтарн Шинаватра казаха той планира да се върне в Тайланд във вторник преди гласуването в парламента, слагайки край на години на самоналожено изгнание, за да избегне затворнически присъди по няколко наказателни дела, които той определи като политически мотивирани.

Paetongtarn, ключов член на Pheu Thai, се извини в неделя на хората, които са били разочаровани от решението на Pheu Thai да формира коалиция с провоенни партии. Тя каза, че е необходимо, тъй като Pheu Thai не успя да постигне убедителна победа в изборите през май.

Чонланан, лидерът на Pheu Thai, каза в понеделник, че решението е взето защото партията и нейните коалиционни партньори виждат необходимост от спешно решаване на проблемите на страната, включително подобряване на икономиката и прекратяване на политическите разделения. правителство в коалицията, всички партии ще работят с Pheu Thai ефективно и ще служат на най-добрия интерес на обществото,” каза той. „Коалиционните партии ще използват този шанс като начало за изграждане на любов, хармония и помирение на хората в страната и ще работят заедно за създаване на просперитет за страната и хората в бъдеще.“

Той каза, че коалицията се е съгласила да подкрепи платформата на Pheu Thai за стимулиране на икономиката, увеличаване на минималната заплата и прекратяване на задължителната военна служба. Той също така каза, че ще подкрепят продължаването на легализирането на медицинската марихуана и ще работят за изменение на конституцията, за да направят страната „по-демократична“, без да засягат кралския закон за клевета.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР