Тайландската LGBTQ+ общност привлича туристи от Китай, които искат да бъдат себе си

...
Xinyu Wen пътува до Тайланд през юни, планирайки двуседмична ваканция
Коментари Харесай

Xinyu Wen пътува до Тайланд през юни, планирайки двуседмична ваканция около парада на гордостта в Банкок

ByYUCHENG TANG Associated Press, 10 септември 2023 г., 22:02 ч. Китайците, често презирани и прогонвани у дома, идват в Тайланд на тълпи, привлечени от свободата да бъдат себе си. Когато Уен вървеше покрай парада по улиците на Банкок, „Чувствах се като на голямо парти или огромен увеселителен парк. Можем да забравим всички неприятни неща и да се почувстваме изпълнени със забавление“, каза тя.

Бангкок е само на 5 часа полет от Пекин и тайландските туристически власти активно го насърчават статут на сред най-отворените към ЛГБТК+ хора в региона.

Заинтересувахме се от Тайланд, когато нейна приятелка й изпрати снимка на лед в цвят на дъгата, на тема Прайд сметана, която се продава по улиците.

„Исках да отида в Тайланд, за да разгледам“, каза тя.

Уен описва себе си като странна, което според нея означава, че нейните партньори могат да бъдат от всякакъв пол и тя може да бъде от всякакъв пол. У дома Уен каза, че редовно получава осъдителни погледи на улицата, защото носи косата си къса като мъжка, и веднъж бръснарят й я попитал: „Какво се случи с живота ти?“

Но на парада в Банкок Прайд през юни Уен забеляза, че хората уверено носят това, което искат. Тя беше развълнувана, че може да изрази себе си публично и най-накрая да свали гарда. Нещо повече, тя каза, че е била впечатлена и от протестния елемент на събитието, в който хората носеха табели, написани на традиционен китайски с лозунги като „Китай няма LGBTQ“ и „Свободата е това, което заслужаваме“.

„Изпитах смесено чувство, трогнато, но тъжно“, каза тя.

Преди пътуването си тя прочете ситуацията в Тайланд, откривайки доклади, които показват, че все още има широко разпространена дискриминация, особено на работното място. Тайланд не признава еднополовите съюзи или бракове, което също означава, че им е забранено да осиновяват деца и други правни процеси, до които имат достъп хетеросексуалните двойки.

Wen пристигна на парада малко скептичен. Но в крайна сметка тя го намери за овластяващо.

„Въпреки че първоначално имах критично отношение към парада в Банкок, тъй като дискриминацията срещу LGBTQ лица не е изчезнала, все още се чувствах вдъхновен, защото пренебрегнатите групи и потиснатите чувствата имат значение тук.“

Служител на Тайландската туристическа администрация Апичай Чатчалермкит каза в статия от 9 август във вестник The Nation, че ЛГБТК+ туристите се считат за „с висок потенциал“, тъй като са склонни да харчат повече и да пътуват по-често от другите посетители.

„Използването на снимка на LGBTQ+ лица в туристически реклами се счита за предлагане на топло посрещане без дискриминация“, каза той.

Тайланд не пази данни за LGBTQ+ туристите. Но до средата на август е преброил 2,2 милиона китайски туристи от общо 16 милиона.

„Сред китайските гейове Тайланд се нарича рай за гейовете“, каза той, като отбеляза, че има много чат групи, където гей мъже от Китай координират пътувания до Тайланд и споделяйте информация за партита и билети за събития.

Да бъдеш гей не е незаконно в Китай, въпреки че други азиатски страни имат строги закони относно хомосексуалността - като Малайзия, която обяви през август, че всеки, който притежава часовник с LGBTQ+ тематика, може да бъде осъден на 3 години затвор. Но ЛГБТК+ хората в Китай са изправени пред друг натиск да се приспособят, което може да затрудни свободното изразяване на тяхната идентичност.

Като лесбийка в своята консервативна провинция в централен Китай, Джейд Янг беше уговорена да се омъжи за гей мъж по желание на родителите си, за да могат и двамата да поддържат външен вид.

28-годишният, който работи в телевизионната индустрия, за първи път посети Тайланд преди четири години и си спомня, че е бил шокиран да чуе хората да говорят небрежно за техния еднополов партньори. Янг не обичаше да лъже братовчедите и приятелите си за брака и се премести в Тайланд през февруари, като каза, че иска да се дистанцира от родния си град.

Сега, каза тя, тя може да излиза с жените, които харесва, и да се съсредоточи върху обучението и кариерата си, без да се тревожи как да се държи като хетеросексуална жена.

„Загубих много време в миналото три години", каза тя. „След като дойдох тук, чувствам, че светът е толкова голям, че мога да го изследвам. Освен това научих, че не трябва да отричам такъв, какъвто съм толкова лесно, и да се обичам по-добре.“

В гей бара Silver Sand в Банкок, собственикът Адисак Вонгвайканха каза около 30% от клиентите му са LGBTQ+ хора от Китай и този брой расте.

Той управлява бар на приземния етаж и драг шоу на втория етаж.

„Повечето от нашите китайски клиенти идват с вълнение и любопитство“, каза той.

Друга привлекателна точка за туристите, вътре и извън ЛГБТК+ общността, е свободното прилагане на законите за проституцията в Тайланд и прочутите представления в нощните клубове.

Ерос Ли дойде за първи път в Тайланд през февруари, за да разгледа нощния живот и салоните за масаж, много от които предлагат секс услуги. 42-годишният мъж се върна два месеца по-късно, като каза, че въпреки че има някои спа центрове в Китай, където се предлагат подобни секс услуги, те са по-малко достъпни и има риск да бъде арестуван.

"ЛГБТК общността в Тайланд е оживена и отворена. Получавах много съобщения в приложения за гей срещи всеки ден, което ме направи щастлив", каза Ли.

___

Намерете повече от азиатско-тихоокеанското покритие на AP на https://apnews.com/hub/asia-pacific

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР