Тайландската компания Baiya Phytopharm разработва първата растителна ваксина срещу Covid-19,

...
Тайландската компания Baiya Phytopharm разработва първата растителна ваксина срещу Covid-19,
Коментари Харесай

Тайландски стартъп разработва растителна ваксина срещу COVID

Тайландската компания Baiya Phytopharm създава първата растителна ваксина против Covid-19, написа CNBC. Стартъпът, учреден през 2018 година от доктор Сутира Тайчакунавуд и доктор Варанжо Пулчароен, работи върху ваксина, употребяваща листа от австралийско тютюнево растение, предава БГНЕС.

Сутира, 37-годишна професорка в университета Чулалонгкорн, споделя, че тя и нейният екип от учени желаят да оказват помощ на Тайланд да премине от вносител към производител на ваксини. 

Baiya е първата тайландска компания, която се причислява към CU Innovator Hub, започващ проучвателен център, с цел да създаде технология за произвеждане на рекомбинантни протеини, които могат да създават медикаменти и ваксини.

Тригодишният стартъп е финансиран с безплатни средства от възпитаниците на Chulalongkorn University и тайландското държавно управление. Той също по този начин е събрал към 3 милиона $ посредством групово финансиране. Компанията е приключила първата фаза на изпитвания върху хора на своята растителна ваксина против Covid-19 предишния декември. В света към момента няма растителни ваксини против Covid, макар че най-малко още една компания работи по сходен план.
Разработват ваксина с мРНК, която ще одобряваме във тип на салата
Вероятно в бъдеще имунизирането ще наподобява повече на ядене на някакво ядене в сравнение с инжектиране на субстанция в ръката. Това соч...
Прочети повече
„ Това, което знаем до момента, е, че всички доброволци са в сигурност. И като гледаме профилите им за сигурност, сме доста удовлетворени “, сподели Сутира. Тя добави, че към момента е прекомерно рано да се дефинира степента, в която имунизациите са помогнали, само че че задачата е наличните ваксини да се употребяват като ориентир.

Фармацевтичната компания чака втората фаза на тестване да стартира през февруари, а третата през юни. Тя се надява да даде данни на Тайландската администрация по храните и медикаментите по отношение на утвърждението на имунизацията до третото или четвъртото тримесечие на тази година. Компанията споделя, че може бързо да усили индустриалния си потенциал, в случай че имунизацията бъде утвърдена.

„ В момента нашите звена могат да създават към 5 милиона дози ваксина на месец, което е към 60 милиона дози ваксина на година “, сподели Сутира. Тя добави, че същите индустриални звена ще могат да създават ваксини освен за Тайланд, само че и за района. Компанията употребява същата тютюнева фабрика за основаване на медикаменти срещу рак и лекувания срещу стареене.

Като стартъп, Baiya към момента не генерира средства, само че Сутира споделя, че задачата не е да се максимизират облагите, а да се сътвори задоволително добра изследователска промишленост в Тайланд, с цел да притегли гении от последващо потомство.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР