Тайбе Юсеин стана световна шампионка по борба в категория до

...
Тайбе Юсеин стана световна шампионка по борба в категория до
Коментари Харесай

Тайбе Юсеин донесе световна титла за България

Тайбе Юсеин стана международна шампионка по битка в категория до 62 кг на шампионата в Будапеща. Нашето момиче стигна до купата след победа над японката Юкако Кавай с 6:2. Успехът е още по-ценен, защото идва над представител на тоталния хегемон в женската битка. Японките са доминатор в спорта от дълги години насам, а през тази година завоюваха четири трофеи. Единствено Тайбе спря тяхното владичество.

Юсеин сподели, че е към този момент е доста умел герой и организира по съвършен метод схватака. В началото на битката парира офанзивите на японката, а в средата на първата част издебна своя миг и смъкна Кавай на земята и я трансферира два пъти, с цел да записва шест точки.

През втората част действаше чудесно в отбрана и не разреши на японката да нападна. Едва в края на битката съперничката съумя да прихване Тайбе зад тила, само че не остана време за спомагателна офанзива, което означаваше злато за нашето момиче.

Така 27-годишната Юсеин прибавя нов връх в кариерата си двете сребра от международни шампионати през 2012 и 2013 година и европейска купа от тази година. Това е първа купа за родната битка в последните пет години. Последно на международния връх стъпи Иво Ангелов през 2013 година, като тогава шампионатът също бе в унгарската столица.

Биляна Дудова завоюва сребърен орден в категория до 57 кг на шампионата по битка в Будапеща. Нашето момиче не загуби от китайката Нингнин Ронг, откакто двете рагистрираха по три точки във финала, само че поради предизвестие от страна на съдиите към Биби съперничката бе оповестена за победител.

Срещата стартира с точка за Дудова поради бездейност на китайката, само че по-късно пристигна предизвестието за нашето момиче и равнене на резултата. До края на частта Ронг съумя да вземе две точки, откакто съумя да направи захват зад тила на Биляна.

През втората част двете хвърлиха доста сили, само че в самия край Дудова съумя да контраатакува и да вземе две точки, с което крайният резултат стана 3:3. При това състояние предизвестието първоначално ан битката се оказа решаващо и златото отиде към Китай.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР