Тайбе Юсеин е Спортист №1 на България за 2018 г.

...
Тайбе Юсеин е Спортист №1 на България за 2018 г.
Коментари Харесай

Тайбе Юсеин е Спортист №1 на 2018 г.

Тайбе Юсеин е Спортист №1 на България за 2018 година в анкетата сред спортните публицисти от страната. 27-годишната състезателка по битка от село Мъдрево, Кубратско, през тази година завоюва европейската и международната купа в кат. 62 кг.

Тя не загуби нито една битка през сезона и стана едвам втората българка - международна шампионка по битка след Станка Златева. Юсеин е единственият български спортист-световен отличник в олимпийски спорт през тази година.

Шампионката бе наградена от ръководителя на БОК Стефка Костадинова.

"За мен е голямо наслаждение, чест и привилегия да получа тази премия точно от госпожа Стефка Костадинова. Надявам се тя да ми е на кадем за олимпийските игри. Тук е моментът да изкажа признателност към персоналния си треньор Петър Касабов. Към неговите помощници, към българска федерация по битка, към министерството на спорта.

Всички те повярваха в моите благоприятни условия и ми вдъхнаха нужния кураж, когато най-вече имах потребност. Искам да благодаря и на моето семейство. За това, че са ме построили като мощна персона и са ме научили постоянно да преследвам задачите си - сподели Юсеин. - Всички тук са живо доказателство, че фантазиите се сбъдват с доста усърдие и религия.

Хенри Форд е споделил: "Неуспехът не би трябвало да ви плаши. Неуспехът е една опция да се почне изначало, единствено че този път по-разумно ". Аз започнах изначало за десети път и съумях. "

Подгласничката Тайбе е европейската вицешампионка в скока на височина и Спортист №1 за 2016 година Мирела Демирева. Тя бе единственият лауреат, който не участва на церемонията, защото се възвръща от травма в Холандия, където живее и тренира.

Трета е 17-годишната Александра Начева. Състезателката на троен скок завоюва международната купа при девойките до 20 година, както и олимпийската от игрите за младежи и девойки в Буенос Айрес. Пловдивчанката стана и европейска вицешампионка за девойки до 18 година, като сложи и международен връх за тази възраст.

Отбор на годината пък е ансамбълът по художествена гимнастика, който завоюва бронзов орден в многобоя и златен в съчетанието с 5 обръча на международното състезание в София през есента. Така той стана първият български отбор, завоювал квота за олимпийските игри в Токио 2020.

Спортист №1 с увреждания за 2018 година е международният вицешампион по тенис на маса за харо с увреждания Денислав Коджабашев, който е и национал на България в отбора по тенис на маса за здрави спортисти.

А най-хубав треньор в обичайна анкета на вестник Труд спата Петър Касабов, който тази година изведе до европейски трофеи Тайбе Юсеин и Биляна Дудова, а същите две негови възпитанички доближиха до златен и сребърен орден на международното състезание в Париж.

Топ 10 на 2018 година

1. Тайбе Юсеин (борба) - 1221 точки

2. Мирела Демирева (лека атлетика) - 928 т.

3. Александра Начева (лека атлетика) - 707 т.

4. Биляна Дудова (борба) - 567 т.

5. Стойка Петрова (бокс) - 556 т.

6. Кубрат Пулев (бокс) - 526 т.

7. Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон) - 336 т.

8. Кирил Милов (борба) - 315 т.

9. Катрин Тасева (художествена гимнастика) - 261 т.

10. Александра жекова (сноуборд) - 195 т.

Източник: segabg.com
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР