Тъй като климатичната криза затруднява отглеждането на много хранителни култури,

...
Тъй като климатичната криза затруднява отглеждането на много хранителни култури,
Коментари Харесай

Защо стартъп иска да изпрати семена от киноа в Космоса?

Тъй като климатичната рецесия затруднява развъждането на доста хранителни култури, учени и бизнесмени търсят решения отвън нашата планета, написа.

Базираната в Абу Даби стартъп компания StarLab Oasis, която беше отделена от тексаската компания Nanoracks, желае да отглежда семена в открития космос, с цел да създава сортове, които могат да оцелява при по-враждебни условия на Земята.

Изпращането на семена в Космоса ще помогне за “устойчивостта, оправянето с климатичните промени и продоволствената сигурност на Земята, ” споделя пред CNN Business съоснователят на StarLab Oasis Алън Хърбърт.

“Космосът е място, на което имате лимитирани запаси, лимитирана сила и лимитирано пространство. Това е идеалното място за проучвания и същата тази технология може да бъде приложена назад на Земята. ”

Растенията са обект на мутационно размножаване, или излагането на разнообразни типове на химикали или радиация, на Земята от 20-те години на предишния век, изяснява ученият от StarLab Oasis Конър Киселчук, допълвайки, че през 60-те години това стартира да се ползва и в открития Космос.

Китай изпраща семена в орбита през 80-те години, което довежда до основаването на нови сортове култури, употребявани от селскостопанските производители.

През 2022 година Международната организация за атомна сила и Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации изпращат семена в Космоса за създаването на култури, които да устоят на климатичните промени.

Хърбърт твърди, че StarLab Oasis ще бъде една от първите компании, които ще комерсиализират процеса. Тя възнамерява да си сътрудничи с компании, галактически организации, университети и неправителствени организации за изпращането на семена в Космоса за проучвания или за търговски цели.

От клиентите зависи дали те ще ги отглеждат и продават с комерсиална цел, добавя той.

Неправителствена организация, с която StarLab Oasis сега си сътрудничи, е основаният в Дубай International Center for Biosaline Agriculture, който се пробва да усили устойчивостта на соленост и суша на култури, като киноа, изяснява Киселчук.

Като за начало StarLab Oasis ще изпрати семена на Международната галактическа станция, където те ще бъдат култивирани от астронавти, само че дълготрайната ѝ цел е да изпрати семена на комерсиална галактическа станцияна име Starlab, която се чака да проработи до 2027 година

Когато се завърнат на Земята, те ще бъдат засадени или от клиент, или в лаборатория на StarLab Oasis, където ще бъдат изследвани, с цел да се дефинира дали се оправят в избрана среда, като суша или огромна жега.

StarLab Oasis, която е учредена през 2021 година, сега има петима чиновници и се чака да се разрасне през идната година. Тя има поддръжката на Abu Dhabi Investment Office (ADIO) в ОАЕ като част от стратегия на стойност 41 млн. $ за увеличението на производството на храни в сухи среди. Това може да е от изгода и за ОАЕ, която сега внася 90% от храната си.

Тя се надява да развие произвеждане на храни в Космоса, проектирайки системи отвън Земята, които могат да създават храна при по-дълги галактически задачи до Луната или Марс.

Растенията могат да дават и други изгоди, споделя Киселчук, като „ генериране на О2, пречистване на отпадъчни води, както и психически изгоди за екипажите, които ще са надалеч от вкъщи “.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР