Тъй като алиансът БРИКС затвърждава ангажимента си за намаляване на

...
Тъй като алиансът БРИКС затвърждава ангажимента си за намаляване на
Коментари Харесай

БРИКС: Китайският юан ще смачка долара според JPMorgan

Тъй като алиансът БРИКС затвърждава уговорката си за понижаване на зависимостта от щатския $, от JP Morgan допускат, че китайският юан може в последна сметка да оспори господството на зелените пари.

Подчертавайки капацитета на юана да се трансформира в жизнерадостен сурогат, финансовата институция означи възходящото му въздействие в границите на алианса и отвън него.

През миналата година възходът на юана беше незабравим, изключително в границите на групата БРИКС, чиято цел е да насърчи потреблението на локални валути, като по този метод понижи мощната позиция на $ в световните транзакции. Статистическите данни удостоверяват възходящото разпространяване на юана в комерсиалните разплащания в границите на блока.

Александър Уайз, стратегически специалист в JP Morgan, акцентира евентуалното влияние на икономическия напредък на Китай върху ролята на юана в преоформянето на международната стопанска система.

Уайз очерта няколко основни фактора, които биха могли да допринесат за възхода на юана, в това число напъните на Китай да либерализира финансовите си пазари, да ускори пазарната непоклатимост и да нарежда китайските държавни облигации като благонадежден различен актив.

В допълнение към динамичността на юана настоящите начинания в границите на алианса БРИКС започнаха да дават резултати. Така да вземем за пример забележителна част от търговията на Русия отвън Китай към този момент включва разплащания в юани, а забележителните валутни суапове сред Китай и Саудитска Арабия в допълнение ускоряват тази наклонност.

Тези събития могат да ускорят възхода на юана и евентуално да подкопаят статута на щатския $ като съществена международна аварийна валута.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР