Тауринът е вид аминокиселина, която се съдържа в градивните елементи

...
Тауринът е вид аминокиселина, която се съдържа в градивните елементи
Коментари Харесай

Признаци за дефицит на таурин при котките

Тауринът е тип аминокиселина, която се съдържа в градивните детайли на всички протеини, основно в животинските. Той е от решаващо значение за естественото зрение, храносмилането, функционалността на сърдечния мускул, за поддържане на естествена бременност, развиване на плода и за поддържане на здрава имунна система.

Какво е есенциалната (незаменимата) аминокиселина?

Съществуват аминокиселини, които тялото не може единствено да си набави. Те се назовават есенциални и би трябвало да бъдат включени в диетата, тъй като организмът се нуждае от тях. Тауринът е един от тези типове аминокиселини и е открито, че играе основна роля в храненето на котките.

Повечето бозайници са в положение да създават задоволително таурин от други аминокиселини, с цел да задоволят потребностите си, само че котките имат лимитирана дарба. Това значи, че тауринът би трябвало да се приема постоянно от храна, която съдържа задоволително скотски протеин. Това вещество е незаменимо в организма на котката, а неналичието му води до тежки последствия за здравето.

Как се отразява неналичието на задоволително таурин в организма на котката?

Ако котката има ниски равнища на таурин, признаците за това няма да са явни незабавно. Може да отнеме няколко месеца, до момента в който се появят признаци, според от стадия на живот, по тази причина не пропускайте годишните прегледи и не се колебайте да посетите Вашия ветеринарен доктор при терзания.

Признаци за недостиг на таурин при котките

- ретината ще стартира да дегенерира (котешка централна ретинална дегенерация). Ако това не се лекува, ще докара до необратима слепота.

- мускулните кафези в сърцето ще стартират да отслабват, причинявайки положение, наречено разширена кардиомиопатия. То е обратимо, в случай че е уловено задоволително рано. За лекуване се употребяват хранителни добавки за котки. Ако не се лекува, това заболяване ще докара до сърдечна непълнота и гибел.

 Котешка храна с таурин

- може да се причинят и храносмилателни нарушавания, тъй като тауринът е съставен елемент на жлъчните соли.

- в случай че котката е бременна, са вероятни дребни размери на котилото, ниско тегло при раждане или аномалии на плода.

- в случай че животното е малко и към момента пораства, дефицитът на таурин при котето може да забави растежа.

- може да прояви заспалост (болестно положение, сходно на сън, от време на време с доста едва дишане и пулс).

Как да избегнем недостиг на таурин при котките?

Котешките храни, които съдържат първокачествен скотски протеин, ще обезпечат съответни равнища на таурин за естествена, здрава котка.

Допълнително от това вещество може да се добави към някои диети, изключително такива, които са дефинирани за характерни потребности като напредък и развиване или сърдечни болести.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР