тарт на делото за приватизацията на миноритарния дял в EVN

...
тарт на делото за приватизацията на миноритарния дял в EVN
Коментари Харесай

На втора инстанция: Тръгна делото за приватизацията на EVN

тарт на делото за приватизацията на миноритарния дял в EVN на втора инстанция. Днес пред Апелативния спецсъд се изправиха някогашните министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и предприемачът Иво Прокопиев.

Дянков и Прокопиев са упрекнати за длъжностно закононарушение. А Прокопиев е обвиняем за това, че със свое изявление е подкрепил Дянков да извърши длъжностно закононарушение.

На първа инстанция тримата бяха оправдани.

Така отбраната и прокуратурата се сблъскаха и пред Апелативния профилиран съд. По искане на държавното обвиняване още веднъж ще бъде разпитан някогашният към този момент министър на стопанската система Емил Караниколов, само че в качеството си на шеф на Агенцията за приватизация.

Адвокатите на подсъдимите желаеха още през днешния ден делото да завърши. То обаче беше отсрочено за 10 февруари.

Тогава с изключение на Караниколов, ще бъдат изслушани и движимости лица.

Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков са подсъдими за продажбата на 33% държавен дял от сдружението „ EVN” през 2011 година по предложение на Прокопиев.

Според прокуратурата от въпросната договорка е настъпила вреда за страната в размер на 20 милиона лв.. Чрез борсовата договорка акциите бяха продадени за близо 93 млн. лева при първична оценка на от 78 млн. лева

Сделката е от декември 2011 година и постигнатата междинна цена за акция на „ EVN България Електроразпределение” е 1632.56 лева, което е с 18.8% над минималната цена от 1373.92 лева За акция в „ EVN България Електроснабдяване” междинната борсова цена е 156.60 лева, което е с 30% над минималната цена от 120.31 лева Според прокуратурата, обаче, оценката и посочените минимални цени на акция са манипулирани съзнателно. Експертиза по делото сочи, че пазарната цена на акциите към този миг е била 1777.48 лв. за един дял.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР