Търсят се най-добрите възможности доставки на газ на приемливи цени.

...
Търсят се най-добрите възможности доставки на газ на приемливи цени.
Коментари Харесай

Пеканов смята за неморално да се търгува с „Газпром“, но и други страни го правят

„ Търсят се най-хубавите благоприятни условия доставки на газ на допустими цени. Краткосрочно Европа е в тази енергийна взаимозависимост. Трудно и аморално е да се търгува с „ Газпром “, само че и други страни го вършат “, това разяснява пред БТВ служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

„ Вчера слушах някогашния енергиен министър Александър Николов. Той сподели, че Европа мъчно ще оправи без съветски газ. Дори и Асен Василев се разгласи, че в случай че доставките са преференциални и сигурни могат да се договорят “, добави той, като посочи, че въпреки всичко не е несъмнено какъв брой благонадежден снабдител би била Русия след експанзията, която оказва върху Украйна от месеци.

На въпрос дали щаба разисква нов контракт с съветската компания или става въпрос за доставки по остарелия Пеканов отговори:

„ Не съм част от енергийния щаб, само че мисля, че става дума за договаряния за контракта с „ Газпром “ в границите на съществуващия. “

По мотив предлагането на Нинова за заледяване на цената на газа той съобщи, че би трябвало деликатно да се разискват такива тематики. Той изясни, че като икономист не утвърждава сходно нещо.

„ Трябва да сме доста деликатни при такива тематики за заледяване на цените. Трябва да има фискална политика, само че не на калпак, а за обществото. Помощите би трябвало да са целеви, би трябвало да въведем формулировка за енергийна беднотия. Да помогнем на компаниите и секторите, които са най-засегнати “, уточни той.

По тематиката за Плана за възобновяване той още веднъж изясни, че се чака да завърши една процедура от общо 22, с цел да пуснем искане за приемане на заплащане по първия транш от средства от Брюксел.

Пеканов разяснява и митингите против водената от служебния кабинет политика за газа.

„ Гражданите имат право да стачкуват. Опитваме се сега да осигурим доставките “, уточни той и акцентира, че е значимо да се подсигури цялото население.

Пеканов разяснява още, че има доста техническа работа по пътя към въвеждане на еврото в България. Той увери, че цените няма да се усилят от през днешния ден за на следващия ден и в случай че хлябът коства 2 лева, то в изражение на европейската валута той ще е 1 евро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР