Търсете на книжния пазар най-новата книга от поредицата „Философия за

...
Търсете на книжния пазар най-новата книга от поредицата „Философия за
Коментари Харесай

Излезе 24-и том от класическата поредица Философия за всеки! Киркегор: Хората изискват свобода на речта, за да компенсират свободата на мисълта

Търсете на книжния пазар най-новата книга от поредицата „ Философия за всеки “, отдадена на „ Киркегор и пристрастеността на вярата “ от Любомир Гутев, която се популяризира с логото на издателство „ Милениум “.

Сьорен Киркегор (1813-1855) е датски мъдрец, публицист и теолог, един от най-значимите представители на модерната филантропична мисъл. Неговата философия утвърждава свободата на личността и потвърждава, че точно посредством персоналната отговорност в битката и независимия избор човек реализира съвършената добродетелност и естетика. По тази причина той е считан за бащата на екзистенциализма. В същото време мощната му религия в Бог и положителната теологична подготовка дават опция на Киркегор да стигне до изводи, които са от особена значимост за религиозната философия.

Произведенията на датския мъдрец в мощна степен се въздействат от персоналния му живот. Сложните връзки с неговия татко и изключително трагичната обич с обичаната му Регине Олсен образуват цяла палитра от житейски претекстове, които Киркегор по несравним метод вплита във философската си система. Заедно с писатели като Достоевски, Томас Ман, Ромен Ролан, Херман Хесе, Франц Кафка и други пък той е представител на течението, което сполучливо вкарва силогистични проблеми в художествената литература. Безкрайната сила и интелектуалната просторност на Киркегор вършат по този начин, че дълго след неговата гибел концепциите му имат собствен живот и оказват извънредно въздействие в другите публични науки.

Ето и някои от най-вдъхновяващите мисли на Сьорен Киркегор:

. За човек, некадърен да изпита същинско разкайване, свободата е единствено един сън.

. Хората изискват независимост на речта, с цел да компенсират свободата на мисълта, която заобикалят и рядко употребяват.

. Истинският блян не е нещо отвъдно, той е в гърба ни, доколкото е подтикващата мощ, той е пред нас, доколкото е въодушевяващата цел, само че при все той е и вътре в нас и това е неговата истина.

. Много обичам да беседвам самичък със себе си, в свое лице открих най-интересната персона, която в миналото съм познавал.

. Който изпитва приятност само в случай че отхвърля заобикалящите го условия, е подвластен тъкмо толкоз от тях, колкото и този, който ги приема в цялост.

. Нека другите се оплакват, че времената са неприятни. Аз се окайвам, че те са жалки, тъй като им липсва пристрастеност. Мислите на хората са тънки и нежни, сходно на дантели, а те самите – почтени за жалост като плетачки на дантели.

. Повечето хора преследват с такава експедитивност насладата, че я задминават.

. Споменът е като остаряла дреха, която, въпреки и красива, към този момент не става на човек, тъй като е умаляла.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР